AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Tesla z ambicioznimi načrti proizvodnje: 2.000.000 avtomobilov letno

Elon Musk je na letnem srečanju delničarjev družbe Tesla postavil velike cilje. Ali jim lahko uspe?

Veliki javni sestanki delničarjev so prav tako kot vse ostalo, dogodki za dvigovanje prahu. Delniški trg v veliki meri temelji na oglaševanju in na tem, kdo temu podleže. S tem razlogom izjava Muska, da želi Tesla do konca letošnjega leta doseči letno proizvodnjo dveh milijonov vozil, v tem kontekstu morda ni najbolj šokantna.

Še posebej, ker jim je že uspelo doseči 1,5-milijonsko letno število vozil, prav tako so v zadnjih nekaj tednih izdelali tri-milijonti avtomobil. Toda kaj točno je run rate (hitrost teka)? Gre za oceno uspehov v manjšem časovnem okviru, kar se nato ekstrapolira na večji časovni okvir. Po takšnem izračunu je bila Tesla do junija na dobri poti, da letos izdela 1,5 milijona avtomobilov, 5. avgusta, ko je potekalo srečanje, so številke kazale na polnih dva milijona Tesel v enem letu.

Čeprav gre večinoma za medijsko spodbujanje, pri čemer je Tesla že zelo utečena, so rezultati dovolj veliki, da kažejo na izvedljivost zastavljenih ciljev. Že njihova desetletna statistika kaže na pozitivno upanje, namreč ob ustanovitvi podjetja so v enem letu izdelali zgolj 3.000 vozil, letos pa jim je uspelo doseči mejnik treh milijonov. V začetku leta 2020 se je Tesla iz podjetja, ki se je preživljalo z naložbami in zadolževanjem, prelevila v podjetje z dejansko ustvarjenim dobičkom. V večji meri je to posledica dobesedne razprodanosti avtomobilov, kar dokazujejo čakalne dobe modelov 3 in Y.

Pri Tesli ocenjujejo, da bo Model Y (manjši križanec), s koncem leta postal najbolje prodajan model po prihodkih, s koncem leta 2023 pa še najbolj prodajano vozilo po številu enot. Musk je kot pričakovano predstavitev zaključil s skoraj nerazumljivo mislijo, da bi lahko v roku naslednjih deset let izdelali kar 100 milijonov avtomobilov.

Žiga Kolman
foto: Tesla

Povezani članki

En komentar

  1. Kdo bo pa kupil vse to?!?! 100 milijonov je na koncu več kot 15 milijonov, upoštevaje 2 drugo leto. Če ljudskih vw ne uspejo toliko prodat bodo pa Tesle? Res cenen marketing!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button