AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Tesla Model S Plaid s 1.020 KM trga asfalt

Novi Plaid želi bit serijski avtomobil z najboljšimi pospeški.

»Serijski avtomobil z najboljšimi pospeški,« s takšnimi pogumnimi besedami je Tesla pospremila premierno razkritje novega Modela S Plaid. No pa se najprej kar lotimo seciranja odločne trditve, kajti Elon Musk je upal trditi, da še noben serijski avtomobil ni do stotice potreboval manj kot dve sekundi, a marsikdo, vključno s hrvaškim veleumom Matejem Rimcem se tem ne bo s strinjal. Seveda je veliko odvisno od same definicije serijskega avtomobila.

Kakorkoli, divjo Teslo Model S poganja sistem treh elektromotorjev s karbonsko prevlečenimi rotorji, s skupno močjo 750 kW (1.020 KM), kar omogoča poskok do stotice v 1,99 sekunde – sicer ameriški način merjenja, ki dovoljuje odstop enega čevlja (300 mm) drsenja pred začetkom pospeševanja. V realnosti ta dogodek traja 2,1 sekunde. Vseeno gre za izjemen dosežek, še posebej za štirivratno limuzino z zajetnim prtljažnim prostorom in udobjem za pet potnikov.

Enostavno doseganje zgornjih številk bo dopuščala dvojna količina hladilnikov, torej brezskrbno bo večkratno pospeševanje, dirjanje na dirkaški stezi in številni ostali zahtevni podvigi. Takšno početje je predhodnim izvedenkam namreč povzročalo nemalo težav. Norim obljubam sledi končna hitrost 322 km/h, seveda z ustreznim kompletom platišč in pnevmatik, kar bo na voljo z letošnjo jesenjo. Nadvse pomemben preizkus na četrt milje (402 m) mine v 9,23 sekundah pri najvišji hitrosti 250 km/h. S tem dosežkom se želi Musk ponovno pohvaliti, vendar smo prejšnji teden videli neuraden čas 8,62 sekund pri Rimcu Nevera.

Domet najzmogljivejše Tesle je odmerjen pri 628 kilometrih, k čemur pripomoreta zajetnejši baterijski sklop in rekordno nizek 0,208Cd koeficient zračnega upora – še ena kontroverzna trditev, namreč na enaki ravni je novi Mercedes EQS. Teslini inženirji so naredili korak naprej tudi na področju polnjenja, 300 kilometrov dometa se povrne v samo 15 minutah.

Pri oblikovnem oddelku najdemo enak nabor novosti, kot pri običajnih izvedenkah prenovljenega odela S, torej nov letalski volan, napreden informacijski sistem s horizontalno postavljenim zaslonom na dotik in udobnejšo zadnjo klop.

Nekateri se morda spomnite obljub o prihodu še hitrejšega Modela S Plaid+, vendar so načrte uradno opustili – Musk je pred nekaj dnevi na Twitterju objavil preklic Plaid+, saj je Plaid že dovolj dober. V Sloveniji bo potrebno za norega Plaid odšteti vrtoglavih 129.990 evrov, prve dostave pričakujemo v drugi polovici leta 2022.

Žiga Kolman
foto: Tesla

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button