AvtomobilizemNovice

TechArt GTstreet R Flyweight: Porsche 911 Turbo S na steroidih

Ko pošastni GTstreet R ni dovolj.

Zadnji TechArtov brezkompromisni superšporni avtomobil GTstreet R Flyweight zasnovan na Porscheju 911 Turbo S, bo odšel v roke 19 srečnih kupcev, ki se bodo razveselili cestnega dirkalnika s spektakularno podobo. Kljub zaključku posebne jubilejne serije, bodo pod okriljem novega imena Flyweight zagnali oddelek za navdušence nad dirkaško usmerjenimi avtomobili.

TechArt od leta 1987 lastnikom Porschejev ponuja široko paleto predelav, kralj med vsemi dosedanjimi izdelki pa je postal GTstreet R Flyweight na osnovi Turbo S. Izredno omejena izdaja se spogleduje z najpomembnejšimi elementi motošporta, kot sta lahkotnost in aerodinamika, po okusu TechArta pa so mu namenili še zavidljivo zmogljivost pogona. Prvotni model GTstreet R s 87 izdelanimi enotami dopolnjuje Flyweight z 19 primerki – skupaj sestavljajo letnico ustanovitve letnico 1987.

GTstreet R Flyweight uvaja številne nove tehnične rešitve na področju aerodinamike in lahkotne izdelave, saj so se inženirji med razvojem osredotočali na maksimalno zmogljivost na stezi, brez ogrožanja vsakodnevne uporabnosti. Nov aerodinamični paket najbolje zastopajo karbonsko krilce pod sprednjim odvijačem, globoka stranska pragova z usmerjevalci zraka, popolnoma zaprto dno vozila, širši kolesni loki s hladilnimi režami in ogromno zadnje nastavljivo krilce. Olajševalna kura je prinesla zamenjavo klasičnih zaklepov pokrovov s takšnimi iz sveta motošporta, prav tako so iz ogljikovih vlaken izdelali sprednji pokrov prtljažnika, zadnje okno pa iz lahkotnega polikarbonata.

Pri znižanji mase je potrebna tudi reorganizacija notranjosti, kjer najdemo še več dirkaške tematike, s školjkastima sedežema izdelanima v sodelovanju z Recarom, večtočkovno vpetje pasov in varnostno kletko. Seveda so vse površine prevlekli v nove materiale, dodali potrebne obeležilne embleme in prešitja ter vse skupaj obogatili z  ogljikovimi vlakni. GTstreet R Flyweight je v primerjavi s podobno opremljenim standardnim modelom zaradi olajševalnih podvigov za 60 kilogramov lažji.

Sedaj pa najpomembnejše področje za avtomobilske navdušence – pogled pod pokrov motorja. V zadku GTstreet R Flyweight rohni šestvaljni bokser, ki s pomočjo podpore dveh novih turbopolnilnikov, spremenjenega hlajenja in nove nadzorne enote ustvari 588 kW (800 KM) ter 950 Nm navora. Če te številke združimo z nižjo maso, dobimo projektil, ki se do stotice požene v zgolj 2,5 sekundah, do 200 km/h potrebuje impresivnih 7,5 sekund, najvišja hitrost pa presega 350 km/h. Za lažje krotenje zajetne konjenice bodo pomembni novo Öhlins vzmetenje, dodatne ojačitve podvozja in lahkotna kovana platišča obuta v oprijemljive Michelin Pilot Sport Cup 2 R pnevmatike.

Žiga Kolman
foto: TechArt

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button