AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Taycan s tremi elektromotorji po robu Tesle Model S Plaid

Del prenovljene ponudbe Porscheja Taycan bo visoko zmogljiva izvedenka, potencialno s preko 1.000 KM.

Porsche Taycan se že pohvali z nazivom najhitrejšega serijskega električnega avtomobila na Nürburgringu, a Stuttgartsko podjetje želi odkleniti še več potenciala svoje električne limuzine. Vohunski fotografi so v objektiv ujeli testnega Taycana z večjim zadnjim krilcem, ki bi lahko pod površjem skrival sistem s tremi elektromotorji, kot konkurenčna Tesla Model S Plaid.

Prenovljeni Taycani se že lep čas mudijo na testih po cestah Evrope, kar pomeni, da je premiera precej blizu. Le-ta bo prinesla tudi najzmogljivejšo različico do sedaj, z agresivnim sprednjim odbijačem, krilcem na prtljažnih vratih in globokim difuzorjem. Nobeno presenečenje ne bi bilo, če se je Porsche lotil izdelave prvega električnega GT modela, ki bi se lahko pohvalil z dirkaško nastrojenim podvozjem, medtem ko bo glavna atrakcija mogočen pogonski sklop.

Trenuten sistem z dvema elektromotorjema že dosega zgornjo mejo zmogljivosti, zato bodo morali za doseg 1.000 KM, dodati še tretji električni motor, kot pri Tesli. Novi zastavonoša bo opremljen še z natančnim vektoringom navora, skupaj z dodatno močjo in nastavljenim podvozjem bo kot za šalo opravil s časom Turbo S na zeleni pentlji. Seveda bodo sprememb deležne tudi ostale različice nižje po paleti, predvsem gre pričakovati oblikovne spremembe, izboljšano tehnologijo in popravke zavoljo večjega dosega.

Različne fotografije testnih mul napovedujejo dodelan dizajn, namesto radikalnih sprememb, tako bomo videli nekaj olepšav odbijačev, nekoliko večja sprednja žarometa in spremenjene zračne odprtine. Nov radarski sistem za vetrobranskim steklom namiguje na dodatne asistenčne sisteme, prihajajo tudi sveži kompleti platišč. V notranjosti drastičnih sprememb ni pričakovati, pred voznikom ostaja okrivljena 16,8-palčna instrumentna plošča, na sredini armaturne plošče je 10,9-palčni informacijski zaslon, dodatno lahko izberemo zaslonček pred sovoznikom.

Pred kratkim so preko over-the-air posodabljanja izboljšali doseg določenih modelov, kar bodo verjetno s prenovo strojene opreme pomaknili še višje. Podrobnosti niso znane, a skoraj zagotovo bodo iz elektromotorjev in baterij iztisnili še kakšen dodaten kilometer dometa, popravki podvozja pa bi lahko prinesli več dinamike. Taycanova paleta se začne z vstopnim modelom z enim elektromotorjem in zadnjim pogonom, na vrhu ponudbe bo Turbo S nadomestil novinec s tremi elektromotorji ter krepkim presežkom cene 197 tisoč evrov.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button