AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Tata Motors odkriva svojo električno vizijo z novim konceptom Avinya

Tata Motors razkriva koncept novega električnega avtomobila, s katerim napovedujejo naslednjo stopničko v svet električnih vozil.

Indijsko avtomobilsko podjetje se počasi pridružuje svetu električnih vozil, z razkritjem novega koncepta Avinya. Futurističen koncept kljubuje vsem merilom različnih segmentov in v celoto združuje prednosti SUV-ja s praktičnostjo enoprosotrca, na popolnoma novi GEN 3 električni arhitekturi. Avinya se bo v serijsko obliko prelevila še pred letom 2025, ko pričakujemo začetek prodaje, kaj kmalu bodo sledili še ostali modeli na enaki zasnovi.

Z Avinyo se Tata Motors podaja v dobo svežega oblikovalskega jezika, ki se ovija okoli značilnega svetlobnega zapisa sprednje in zadnje LED osvetlitve. Avtomobil dodatno popestri prednja maska s tisočeri svetilnih elementov, saj je sicer celotna podoba precej preprosta, brez dramatičnih potez. Previsi so zaradi električne zasnove precej kratki, ogromna kabina pa maksimalno izkorišča dane mere in se elegantno zliva s panoramsko streho. Ogromna aerodinamična platišča z diamantnim rezom zmanjšujejo zračni upor, stranska stekla se zelo ozka, vzvratni ogledali pa sta kar digitalizirani.

Zunanja podoba bi se lahko v precejšnji meri prenesla na končno serijsko različico, a notranjost je povsem druga zgodba. Med prvimi se bodo skoraj zagotovo poslovila samomorilska vrata, kot pri Rolls-Royce, ki odpirajo vstop v kabino s prijetnim ambientom in brez osrednjega B stebrička. V večji meri gre za minimalističen pristop brez glomazne armaturne plošče, s sploščenim volanom, v katerega so umestili informacijski zaslon.

Sprednja sedeža sta vrtljiva z integrirani varnostnimi pasovi, medtem ko je zadnja klop bolj tradicionalna, tla pa so zaradi električne arhitekture popolnoma ravna. Vse skupaj je odeto v kombinacijo tkanine in usnja. Tata je s tehničnimi podatki precej skopa, med obljubljenimi podrobnostmi je hitro polnjenje, ki bo v zgolj 30 minutah povrnilo preko 500 kilometrov dometa. Moderna zasnova bo podpirala naslednjo generacijo sistemov povezljivosti in naprednih asistenčnih sistemov.

Žiga Kolman
foto: Tata Motors

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button