AvtomobilizemNovice

Subaru prodal že 20 milijonov štirikolesno gnanih avtomobilov

Prvi model z legendarnim Subarujevim štirikolesnim pogonom je bil prikupen Leone.

Začnimo z zanimivim dejstvom, da je 98 odstotkov vseh Subarujev na svetu štirikolesno gnanih. To ponazarja, kako zelo nišen je trg za dinamičnega BRZ kupeja z bokser motorjem in zadnjim pogonom. Skoraj lahko rečemo, da je v primeru Subaruja 98 odstotkov praktično večina, namreč pred kratkim so uspeli prodati 20-milijonti avtomobil s štirikolesnim pogonom. Takšen zavidanja vreden mejnik so dosegli 49 let po tem, ko je iz produkcijske linije zapeljal prvi model.

Le-ta je bil Leone 4WD karavan letnik 1972, kakršnega vidimo na priloženih fotografijah. Z maksimalno močjo 80 KM in 103 Nm navora je bil precej daleč od Subarujevih relijaških legend, katere so nas navduševale od devetdesetih let dalje. Gre za prikupen praktičen avtomobil, oblikovan v slogu sedemdesetih, vse od zaobljenih linij, do vzvratnih ogledal na sprednjih blatnikih, seveda s precej povzdignjenim podvozjem in obveznimi terenskimi pnevmatikami. Ob prihodu se je zavihtel na mesto prvega japonskega masovno proizvedenega avtomobila s štirikolesnim pogonom.

Kljub prepoznavnosti simetričnega AWD štirikolesnega pogona in bokser motorjev, se je Subarujeva zgodba leta 1953 pričela z modelom 1500 z zadnjim pogonom, šele slabih 20 let kasneje so predstavili štirikolesni pogon. Sprva je pogon ni bil stalen, vključiti ga je bilo potrebno s posebno ročico. Od takrat naprej ohranjajo tradicijo s štirikolesnim pogonom, tudi njihov prvi električni model Solterra (razvit skupaj s Toyoto bZ4x) bo prejel napreden pogon na vsa štiri kolesa.

Žiga Kolman
foto: Subaru

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button