AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Solterra bo prvi Subarujev električni SUV

Prvi električen Subaru bo v prodajne salone zapeljal že prihodnje leto.

Japonska znamka se pripravlja na prihod prvega električnega avtomobila, ki bo obenem tudi SUV, saj si bo platformo in tehnologijo pogona delil z nedavno razkrito Toyoto bZ4X. S Solterro se nameravajo na evropskih tleh postaviti ob bok Volkswagna ID.4 in Forda Mustang Mach-E.

Kot Toyota, tudi Subaru ne razkriva številnih tehničnih podrobnosti, znana je le uporaba enake, skupaj razvite e-TNGA električne platforme. Subaru je sicer razkril, da bodo dimenzije novega SUV-ja približno ujemajoče s trenutno generacijo Foresterja, bo pa prejel veliko bolj odrezave oblikovne poteze električnega koncepta razkritega na začetku leta. Priložena dražilna fotografija nakazuje na odrezav nos in neobičajna trapezoidna žarometa.

Nov neslišen družinski SUV bo združeval Toyotine izkušnje z električno tehnologijo in Subarujevo znanje na področju štirikolesnega pogona. Enostavno prilagodljiva platforma bo omogočala vgradnjo sprednjega, zadnjega ali štirikolesnega pogona, nizko nameščena baterija bo poskrbela za idealno razporeditev mase in zmanjšan poseg v prostornost kabine. Uporaba nove električne osnove bo Subaruju pomagala pri dolgoročnem zmanjšanju emisij. Do leta 2030 nameravajo doseči 40 odstotni prodajni delež električnih in elektrificiranih vozil. Načrt širjenja elektrifikacije so zagnali leta 2019, s predstavitvijo hibridnih različic križanca XV in Foresterja. Še pred letom 2050 poskušajo emisije ogljikovega dioksida znižati za 90 odstotkov, v primerjavi z meritvami pred desetimi leti.

Žiga Kolman
foto: Subaru

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button