AvtomobilizemNovice

Subaru Crosstrek Wilderness za nadebudne avanturiste

Najmanjši član Subarujeve terenske zasedbe izkazuje svoje sposobnosti.

Subaru ponovno navdušuje z novo Wilderness avanturistično izdajo, ki je tokrat doletela najmanjšega med križanci, Crosstrek ali XV, kot ga poznamo pri nas. Kljub visokem navdušenju nad tovrstno opremljenim Subaruji, saj sta enak tretma doživela že Outback in Forester, ostaja ponudba omejena zgolj na severnoameriški trg.

Oprema Wilderness tako postaja pri Subaruju nov sinonim za terensko usmerjene modele, ki se pohvalijo z dodatno oddaljenostjo od tal, povečano vlečno zmogljivostjo in ostalo kramo potrebno na brezpotju. Enako velja za novega Crosstrek Wildernes, kateremu so za 20 mm dvignili podvozje, tako je od tal oddaljen 240 mm, zavoljo dodatnega hladilnika olja menjalnika je vlečna kapaciteta podvojena na 1.500 kilogramov. Višje podvozje prinaša tudi izboljšan 20-stopinjski vstopni kot, izstopni kot znaša 33 stopinj, previsni pa 21 stopinj.

Vse skupaj so okrepili z mehanskimi izboljšavami, saj so s spremenjenim razmerjem prenosa diferenciala povečali podajanje navora pri nižji hitrosti, kar omogoča lažje plezanje preko skalnatega terena. Za prenos moči neposredno iz motorja še vedno skrbi brezstopenjski CVT menjalnik, vendar prav tako s prilagojenim razmerjem za doseg večjega navora pri nižjih vrtljajih. Glavni akter za premikanje ostaja 2,5-litrski atmosferski štirivaljni bokser s 182 KM in 241 Nm navora, moč se preko asimetričnega štirikolesnega pogona prenaša na vse štiri konce, kjer so nadeta ekskluzivna mat črna 17-palčna platišča, obuta v Yokohama Geoloandar terenske pnevmatike.

Celotnega nadzora pri Subaruju ne prepuščajo vozniku, zato je na krovu nekaj tehnoloških pripomočkov, kot je X-Mode za pretikanje med različnimi načini vožnje, kar glede na podlago prilagodi delovanje sistema za nadzor zdrsa, podajanje moči in prestavna razmerja. Za varen spust po klančini bo poskrbel sistem Hill Descent Control, ki samodejno zavira posamično kolo pod hitrostjo 19 km/h.

Crosstrek Wilderness se pohvali še z unikatnimi oblikovnimi spremembami, ki poudarijo njegovo avanturistično strast. Zunanjo podobo krasijo novi terensko usmerjeni odbijači, nova maska, poudarjeni kolesni loki, dodatna zaščita dna vozila, nove LED meglenke, sveža je Geyser modra karoserijska barva, za kontrast pa skrbijo rumeno obarvani dodatki. Zgodba se nadaljuje v notranjosti, kjer najdemo razširjeno uporabo vodoodbojnege tkanine StarTex, Wilderness logotip odtisnjen v naslona sprednjih sedežev, kontrastne bakrene okrasne površine in sive elemente na armaturni plošči ter vratih. Pred voznikom so klasični analogni merilniki, osrednji zaslon na dotik meri 11,6 palcev in podpira vse sodobne storitve ter posodobitve preko spleta.

Žiga Kolman
foto: Subaru

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button