AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Študija Maserati Boomerang praznuje abrahama

VIDEO: Avstralsko zgodovinsko orodje v primežu »trizobega plemena« iz Modene.

Devetega marca je minilo okroglih 50 let od premiere takrat futurističnega in ekstremov polnega Maserati Boomeranga, trizobe študije, ki je kasneje postala osnova za model Bora. Pol stoletja nazaj se je ob ženevskem jezeru mudila ekipa Italdesigna, ki je pod taktirko Giorgetta Giugiara snovala pravljične čase italijanskih športnih vozil.

Maserati Boomerang je pravzaprav zgolj maketa, saj so ga naši zahodni sosedje uporabili kot osnovo za serijski model Bora – imenovan po tržaškem vetru severniku, ki je imel sredinsko nameščen 4,7-litrski (kasneje celo 4,9-litrski) V8 agregat z nekaj več kot 300 konjskimi močmi, ki je apeninsko štirikolesno mojstrovino pognal več kot 280 km/h.

Ob primerjavi Boomeranga in Bore so vidne jasne ločnice, vseeno pa je Maseratijeva študija služila tudi kot navdih tako za evropske kot ameriške avtomobilske oblikovalce, ki so svoje znanje precej nesramežljivo prelili iz papirja v realnost v drugi polovici 70-ih ter skozi »zlata« 80-ta. Dvosedežni coupe je tako stilska zapuščina, znana po svojih jasnih in drznih linijah kot simbol zmogljivosti in hitrosti.

En in edini Maserati Boomerang je obeležil precej javnih nastopov na prenekaterih dogodkih in dražbah, vmes tudi zamenjal pisano druščino lastnikov ter nenazadnje nastopil v nekaj televizijskih reklamah. Kaj se je razvilo na njegovih plečih pa si na kratko oglejmo v spodnjem video prispevku …

Blaž Likovič
foto: Maserati

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button