AvtomobilizemNovice

Strupeni Alpine A110 R za ljubitelje dirkaških stez

Alpine predstavlja najbolj zmogljivo obliko modela A110 do sedaj.

Že izjemno lahek in odlično vodljiv Alpine A110, z novo izvedbo R dosega povsem novo stopnjo zmogljivosti. Dodatek črke R je prinesel izrazito dirkaško nastavitev, agresivno aerodinamiko, novo nastavitev vzmetenja in shujševalno kuro.

Na prvi pogled modela A110 R ne bo težko umestiti med najbolj dirkaško fokusirano različico do danes, kar poudarja tudi unikatna matirana modra karoserijska barva v stilu bolida Formule 1. Oblikovno je R izpiljen z dodatnimi režami sprednjega pokrova, globokim odbijačem in novimi stranskimi pragovi iz ogljikovih vlaken, kar seveda ustvari več potiska k tlom. Na zadku niso pozabili na izdaten difuzor in večji spojler z nosilci v obliki labodjega vratu.

Poleg povečanega potiska k tlom, izboljšan aerodinamični paket zmanjša neželen upora v primerjavi s paketom na modelu A110 S. Rezultat je najvišja hitrost odmerjena pri 285 km/h. Kljub dodatnim komponentam, je zavoljo obsežne uporabe ogljikovih vlaken, ki se raztezajo tudi na strehi, pokrovu motorja in školjkastih sedežih, A110 R za 34 kilogramov lažji od dosedanje zastavonoše. Za nameček so mu nadeli še 18-palčna karbonska platišča, ki privarčujejo 12,5 kilogramov in izboljšajo hlajenje zavor.

Za razliko od karoserije, je pogonski sklop ostal nedotaknjen. V središču ostaja turbinsko podprt 1,8-litrski štirivaljni bencinar, ki zmore 300 KM in 340 Nm navora, dovolj za poskok do stotice v 3,9 sekundah. Za več voznih užitkov bosta poskrbel preoblikovan športni izpuh z glasnejšim tonom pri višjih vrtljajih in odstranjena zvočna izolacija.

Ključna prednost A110 R pred ostalimi izvedenkami bo nastavitev podvozja, ki je za 10 mm nižje (za uporabo na stezi še dodatnih 10 mm), prav tako je za 10 odstotkov trše vzmetenje na vseh štirih koncih. Za lažje prilagajanje delovanja blaženja so namestili ročno nastavljive blažilnike, hkrati so za 10 odstotkov utrdili ojačitve proti nagibanju spredaj in za 25 odstotkov zadaj. Za več oprijema v zavojih bodo skrbele nove Michelin Pilot Sport Cup 2 pnevmatike, za varno zaviranje pa Brembo zavore z novim hladilnim sistemom.

Dirkaško tematiko so v notranjosti A110 R poudarili z oblazinjenjem v alkantari podobnem mikro blagu, rdečimi trakovi za odpiranje vrat, karbonskimi sedeži s šesttočkovno vpetimi varnostnimi pasovi in sistemom telemetrije za spremljanje podatkov med dirjanjem na stezi. Alpine bo s sprejemanjem naročil pričel v tem mesecu, cena bo občutno višja od 73.800 evrov, kolikor je pri nas potrebno odšteti za A110 S.

Žiga Kolman
foto: Alpine

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button