AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Stellantis želi vzpostaviti postaje za hitro menjavo baterij

Pri razvoju bodo sodelovali s tehnološkim podjetjem Ample.

Stellantis se je povezal s podjetjem Ample, vodilnimi na področju inovacij energetske tehnologije in sklenil zavezujoč sporazum o sodelovanju na področju razvoja tehnologije polnjenja baterij električnih vozil. Cilj partnerstva je razviti rešitev za zamenjavo baterij in postaviti postaje, ki bodo uporabnikom električnih vozil omogočilr baterijo zamenjato oziroma napolniti v manj kot petih minutah.

Naveza vključuje tudi vgradnjo Amplove rešitve za modularno zamenjavo baterij v Stellantisova električna vozila, s posebnim poudarkom na Fiatu 500e. Začetni program bo leta 2024 potekal v Madridu v Španiji, kjer bo v okviru Stellantisove storitve souporabe vozil Free2move vzpostavljena flota 100 vozil Fiat 500e. Pogovori o širitvi te tehnologije za izpolnjevanje širših potreb potrošnikov in voznih parkov na različnih platformah in geografskih lokacijah družbe Stellantis še potekajo.

Amplove postaje za menjavo baterij, ki so zasnovane za hitro uporabo na javnih površinah, uporabljajo modularne baterije, ki jih je mogoče vgraditi v različne modele električnih vozil brez potrebe po obsežnih prilagoditvah. Postaje prepoznajo bližajoča se vozila, uporabniki pa prek mobilne aplikacije sprožijo zamenjavo baterije, s čimer je baterija popolnoma napolnjena v manj kot petih minutah.

Sodleovanje je v skladu z zavezo koncerna Stellantis, da bo do leta 2030 dosežejo 100-odstotni delež prodaje baterijskih električnih vozil v Evropi in 50-odstotni delež v ZDA. Zagotoviti nameravaojo približno 400 GWh zmogljivosti baterij, da bi podprl svoje ambiciozne cilje elektrifikacije. Podjetje Ample zagotavlja naročniško storitev za svojo baterijsko tehnologijo, kar strankam električnih vozil omogoča, da izkoristijo najnovejše dosežke in hkrati zmanjšajo začetne stroške. Sodelovanje odraža skupno vizijo, da električna vozila postanejo dostopnejša, priročnejša in okolju prijaznejša.

Žiga Kolman
foto: Stellantis

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button