AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Stellantis z novo veliko platformo STLA Large

Družine velikih električnih in klasično gnanih vozil skupine Stellantis bo podpirala nova inovativna platforma.

Stellantis je avtomobilskemu svetu razkril novo inovativno platformo za električna vozila, ki z zasnovo podpira številne nove modele v segmentih D in E. Platformo STLA Large, ki sledi stopinjam STLA Medium, odlikuje prilagodljivost, saj omogoča spremembe medosne razdalje, skupne dolžine, širine in višine ter celo oddaljenosti od tal. Platforma, zasnovana z naprednimi materiali visoke trdnosti podpira različne tipe vozil, od limuzin do velikih SUV-jev in terenskih vozil.

Ključne značilnosti velike platforme STLA zajemajo izvirno zasnovo baterijsko-električnega vozila s podporo 400- in 800-voltne električne arhitekture, električne pogonske module s pogonom na sprednji kolesi, pogonom in pogonom na vsa štiri kolesa, ter možnost izjemne moči, ki prekaša obstoječe motorje Hellcat V-8. Pogonski sistem platforme omogoča posodabljanje programske opreme po zraku, kar zagotavlja možnost nadgradnje zmogljivosti med življenjsko dobo vozila.

Na področju energetske zmogljivosti bo platforma STLA Large sprva ponuja možnosti baterijskih sklopov z vrednostmi med 85 in 118 kWh, pri čemer je ciljni skupni doseg za limuzine 800 kilometrov brez vmesnega polnjenja. Platforma poleg električnih sklopov sprejme tudi hibridne sisteme in motorje z notranjim izgorevanjem, pri čemer ohranja ključne zmogljivosti vozila. Velika platforma STLA je skladna z ambicioznimi cilji Stellantisove elektrifikacije  v sklopu načrta Dare Forward 2030, in prispeva k širšemu cilju do konca tekočega leta na trg zapeljati 48 električnih vozil, do leta 2038 pa doseči ogljično nevtralnost. Stellantis namerava v naslednjem desetletju v elektrifikacijo vložiti več kot 50 milijard evrov, zagotoviti približno 400 GWh zmogljivosti baterij in vzpostaviti šest tovarn za proizvodnjo baterij v Severni Ameriki in Evropi.

Žiga Kolman
foto: Stellantis

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button