AvtomobilizemNovice

SSC Tuatara z novim rekordom, ki pa ne bo postal uraden rezultat

Menda so na testiranjih dosegli 475 km/h!

Hitreje, močneje in višje. Tisto prvo zagotovo velja za vse deležnike testiranja SSC Tuatare, ameriškega hiperšportnika, ki je nastal zgolj in le z enim samcatim ciljem – postati najhitrejši avtomobil na svetu. Konkurenca pri tem ni tako zanemarljiva, zato so testiranja tovrstnih vozil vedno nervozen projekt, ki zahteva idilične pogoje in več merilnih sistemov.

Pred približno dvema tednoma so se na pristajalni stezi vesoljskih plovil Johnny Bohmer Proving Grounds na Floridi podili prav s tem namenom in do skrajnosti gnali SSC Tuataro. Pravila, ki veljajo za uradno merilo končne hitrosti so jasna, in tokrat jih pri SSC-ju niso upoštevali v polni meri, saj se šteje povprečna hitrost, ki jo vozilo uspe doseči v vsaj dveh poizkusih, medtem ko so pri tokratnem testu vzeli zgolj najvišjo. In ta znaša 295 milj na uro oziroma 475 km/h.

Pri tem se moramo zavedati, da proizvajalci na testiranja često pripeljejo za cestni promet neustrezno nadgrajena vozila, ki na testiranjih dosežejo višje hitrosti, katere cestno-homologirana različica seveda ne more. Kakorkoli, pri SSC-ju so te dni nasmejani in zavezani svojemu naslednjemu cilju – preseči 300 milj na uro (483 km/h). Nato sledi napad na Bugatti Chirona in njegovih 304,773 milj na uro, ki jih je dosegla ravno tako za cestni promet neustrezna različica.

Blaž Likovič
foto: SSC

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button