AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Spoznajte Volva EX30!

VIDEO: Najmanjši, dostopen in povrh še najhitrejši med svojimi.

Pa smo ga dočakali. Po tednih napovedi, slikovnih dražilcev in postopnega izdajanja podrobnosti so Švedi vendarle razkrili svojega ljudskega električarja EX30. Ta je najmanjši, najbolj agilen in povrh še najcenejši Volvo ta hip. Je na obzorju nova e-uspešnica?

Pričnimo kar z dimenzijami. EX30 je kompaktni električni SUV z dolžino 4,2 metra in temelji ne Geelyjevi arhitekturi SEA, ki si jo torej deli s sorodnima Polestar 4 in Smart #1. Medosna razdalja meri 2,65 metra, kar zagotavlja ustrezno prostornost v relativno majhnem vozilu. Oblikovne poteze so pričakovano povzete po EX90, vendarle pa se lahko nadejamo manjših kozmetičnih popestritev – zadnje luči so »presekane« s prečno linijo prtljažnih vrat nad katero je nameščeno manjše zadnje steklo, medtem ko so prednji žarometi kakopak oblikovano po Torovem kladivu.

Ambient je skandinavsko minimalističen. Odet je v svetle tone med katerimi kot čer iz morja izstopa osrednji 12,3-palčni multimedijski ekran z Googlovim operacijskim sistemom. Zanimiv je pregled serijske opreme, ki preteče vstopnemu sklopu opreme Base. Pri Volvu so namreč brez doplačila vključili dvobarvno streho, 18-palčna platišča, Harman Kardon ozvočenje in adaptivni tempomat. Prehod v stopnjo višje imenovano Ultra pa prinese dva palca večja platišča, panoramsko streho, električno pomične sedeže prve vrste, sistem za samodejno parkiranje in 360-stopinsjki pregled okolice vozila ter priključek za 22 kilovatno polnjenje z izmeničnim Type 2 priključkom.

Ko smo že pri kilovatih. Osnovni pogon tvorita e-motor na zadnji osi z 200 kW moči in baterijo s kapaciteto 54 kWh. Dovolj za 344 kilometrov avtonomije in pospešek do stotice v 5,7 sekunde. Polnite jo lahko z močjo največ 134 kW.

Prva nadgradnja pomeni večjo NMC baterijo s kapaciteto 69 kWh, ki zagotavlja do 480 kilometrov avtonomije, še nekoliko večjo moč pogona in nekaj več kW polnilne moči (153 kW). Pravi pobalin pa bo EX30 z dvema e-motorjema, ki vas bo do stotice katapultiral v zgolj 3,6 sekunde in tako velja za najhitrejši serijski Volvo do danes. Sistemska moč namreč znaša kar 315 kW in 543 Nm navora, medem ko bo energija hranjena v večji od prej opisanih baterij.

 

Velika adut novega Volva EX30 pa bo zagotovo še napovedan cenik. Za osnovno Base izvedbo naj bi zahtevali dostopnih 36 tisočakov, kar je primerljivo k klasično gnanimi konkurenti. Preskok na večjo baterijo bo zahteval dodatnih 9 tisočakov oziroma 45 kumulativno, medtem ko bo preskok na opremo Ultra zahteval doplačilo štirih tisočakov.

Naročila so že odprta, prve lastniške ključe pa pričakujte po vstopu v 2024.

Blaž Likovič
foto: Volvo

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button