AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Španska električna cestno-legalna dirkaška igračka

Električen športnik s 770 kilogrami in 500 konji.

Spoznajte Baltasar Revolt, popolnoma nov, izključno električen športnik španskega podjetja, ki si je zadal izdelavo najbolj pristnih električnih avtomobilov za na dirkališče. Za prvi poskus so dobro zadeli oblikovanje, saj deluje skoraj prikupno, stopnička višje pa so tudi sami podatki zmogljivosti.

Čeprav gre za električno gnanega športnika, je na tehtnici pokazalo impresivnih 770 kilogramov. Revolta poganjata dva elektromotorja zadaj, skupna moč je odmerjena pri zavidljivih 500 KM in 1.000 Nm navora, zaradi česar se do stotice izstreli v vsega 2,5 sekundah. Energijo dovaja sredinsko nameščena 700-voltna baterija, ki omogoča do 480 kilometrov dometa ali 40 minut dirkaške vožnje. Celoten razvoj Revolta so pri Baltasarju speljali pod domačo streho, 250 kilogramski baterijski sklop je rezultat sodelovanja s španskim proizvajalcem visoko zmogljivih baterij Millor. Precej neobičajna je namestitev polnilnega mesta na armaturni plošči, ob povezavi s hitrim polnjenjem se 100 kilometrov dometa povrne v le 5 minutah.

Revolt je cestno legalen, a notranjost v smeri udobja ne ponuja veliko. Praktično vse površine so iz ogljikovih vlaken, volan je snemljiv kot pri dirkalnikih, sedalni položaj so močno navdahnili F1 bolidi. Prav tako so iz karbona vsi zunanji paneli in zadnji difuzor, medtem ko je vzmetenje izdelano iz letalskega aluminija ter kevlarja. Šasija kot pričakovano izpolnjuje vse FIA varnostne standarde. K vrhunski dinamiki pripomore vektoring navora, večstopenjski nastavljivo regenerativno zaviranje in različni vozni načini – eko, trening, kvalifikacije in dirka.

Za razliko od mnogih novopečenih avtomobilskih znamk, je Baltasar projekt Revolut obdržal kot skrivnost vse do končne pripravljenosti. Naročila zanj že sprejemajo, prvi primerki bodo na ceste zapeljali že v drugi polovici leta 2022. Čisto vsak primerek bo ročno izdelan, temu primerna je tudi cena 230 tisoč evrov, seveda brez davka.

Žiga Kolman
foto: Baltasar

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button