AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Sony Vision-S

Sony predstavlja koncept, ki čedalje bolj dobiva konkretno "obliko".

Sony Group Corporation (v nadaljevanju Sony) je na sejmu CES 2020 predstavil koncept VISION-S, s katerim želi prispevati k razvoju mobilnosti, ter na svojem razstavnem prostoru ponudil na ogled prototip vozila. Da bi koncept prikazal v resničnem svetu, je decembra istega leta začel s preizkusi na javnih cestah v Evropi. Hkrati je začel izvajati tudi verifikacijske teste različnih tehnologij, namenjenih varnosti in zagotavljanju uporabniške izkušnje – od tehnologij za upodabljanje in zaznavanje dogajanja v vozilu in njegovi okolici do sistema vmesnikov med človekom in strojem (HMI).

Preizkusne vožnje 5G so se začele aprila 2021, z njimi pa namerava Sony nadaljevati, da bi s svojimi vrhunskimi tehnologijami omogočil nova doživetja na področju mobilnosti, kjer smo priča prehodu na uporabo električnih vozil. Z vstopom v novo fazo razvoja koncepta VISION-S, predstavljeno na sejmu CES 2022, Sony načrtuje nadaljnji razvoj in prizadevanja za doseganje navedenih ciljev.

Prikaz novega prototipa športno-uporabnega vozila (SUV), ki združuje mnogotere vrednote in življenjske sloge

Koncept VISION-S želi še naprej razvijati mobilnost ter jo še bolj približati ljudem, pri čemer se posveča razvoju tehnologij, osredotočenih na varnost, zanesljivost, prilagodljivost in zabavo. Na sejmu CES 2022 je Sony najavil in ponudil na ogled prototip športno-uporabnega vozila (SUV) VISION-S 02 z novo obliko. To je zgrajeno na enaki platformi za električna vozila in povezovanje v oblak kot prototip VISION-S 01, s katerim se že opravljajo preizkusne vožnje na javnih cestah. Velika in prostorna kabina ter raznolike možnosti, ki jih omogoča 7 sedežev, nudijo edinstveno doživetje. Skupaj s prototipom VISION-S 01 želi novi prototip spodbujati prilagodljivost mnogoterim življenjskim slogom, kar je še zlasti aktualno v družbi z vse bolj raznolikimi vrednotami.

Varnost: Varna in zanesljiva mobilnost
Sistem s senzorji, ki pokrivajo vseh 360 stopinj okrog vozila, v realnem času prepoznava in analizira okolico, s čimer zagotavlja varno vožnjo. Ti senzorji vključujejo slikovne senzorje CMOS z visoko občutljivostjo, visoko ločljivostjo in širokim dinamičnim razponom ter senzorje LiDAR, ki natančno zaznavajo tridimenzionalni prostor. Dodatno je v sodelovanju z zvočnim sistemom vozila in sistemom vmesnikov med človekom in strojem (HMI) poskrbljeno tudi za intuitivno interakcijo z vozilom, zaradi česar lahko voznik natančno spremlja in ocenjuje dogajanje v okolici, kot je na primer prisotnost vozil na nujni vožnji. Sony želi s tehnologijo senzorjev in komunikacijskimi tehnologijami poskrbeti za večjo varnost in udobje. Trenutno na evropskih javnih cestah izvaja funkcionalne verifikacijske teste za napredne vozniške asistenčne sisteme (ADAS), ki bodo dosegali stopnjo 2+.

Prilagodljivost: Približevanje ljudem in skupna rast
Senzorji za merjenje razdalje Time-of-Flight (ToF) so uporabljeni za funkcije nadzora in avtentikacije voznika ter nadzora potnikov. Podpirajo tudi intuitivno upravljanje s kretnjami, kar skupaj z glasovnim upravljanjem dodatno izboljšuje uporabnost avtomobilskega vmesnika. Dodatno vozilo omogoča tudi prilagoditev vozniškega okolja željam vsakega uporabnika, zato je opremljeno z novo funkcijo, ki prinaša uporabnikom možnost, da prilagodijo videz zaslona ter zvok pri pospeševanju in zaviranju.

Omogočena je tudi sinhronizacija nastavitev vozila, elektronskega ključa in uporabniških nastavitev, in sicer s povezavo vozila z oblakom prek mobilnega omrežja – tudi omrežja 5G, ki zagotavlja nizko zakasnitev, visoko kapaciteto ter visoko hitrost prenosa podatkov. Ker se posodobitve programske opreme vozila opravljajo na daljavo (OTA), lahko proizvajalec neprekinjeno zagotavlja varnost, izboljšuje funkcije ter vozilu dodaja nove možnosti.

Oddaljeno upravljanje: Medtem ko čakamo na obdobje samovozečih vozil, je Sony kot pomembno tehnologijo na poti do tja prepoznal oddaljeno upravljanje. Pri tem se opira na lastne tehnologije ter znanje o komunikacijskih tehnologijah in varnosti, pridobljeno z razvojem pametnih telefonov.

Da bi naredil korak naprej na področju oddaljenega upravljanja, je Sony izvedel vozniške eksperimente, kjer je prek omrežja 5G vzpostavil povezavo med Japonsko in Nemčijo. Hkrati v sodelovanju s partnerji razvija rešitve za doseganje nizkih zakasnitev pri podatkovni povezavah s telematičnim sistemom v vozilu VISION-S 01, kar je ključnega pomena za prenos video signala, signalov za upravljanje ter podatkov za sisteme nadzora in predvidevanja.

Zabava: Obogatitev zabave na področju mobilnosti
Zvočniki, vgrajeni v sedeže, ki ustvarijo tridimenzionalno zvočno polje ter storitev za pretočno predvajanje, združljiva s tehnologijo 360 Reality Audio, ustvarjajo popolno glasbeno izkušnjo, ki jo potniki doživijo tako, kot bi bili v živo prisotni na koncertu svojega priljubljenega glasbenega izvajalca.

Dodatno koncept VISION-S prinaša tudi visoko kakovostno filmsko izkušnjo, saj vključuje popolnoma integrirano video storitev BRAVIA CORE za VISION-S. Ta omogoča skupno ali individualno predvajanje videa na sprednjem panoramskem zaslonu ter individualno predvajanje na zaslonih za potnike na zadnjih sedežih.

S tem pa se možnosti zabave v vozilu še ne končajo. Na voljo so tudi razširjene možnosti uživanja v igrah, kjer je poleg možnosti pretočnega igranja iger iz oblaka omogočeno tudi igranje iger za PlayStation prek oddaljene povezave z domačo igralno konzolo.

Rudi Leskovec
foto: Sony

 

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button