AvtomobilizemNovice

Škodini študenti bodo Enyaqa preoblikoval v avtodom

Prihaja deveti koncept Škodinih mladih talentov.

Škoda zadnjih nekaj let z zanimivimi projekti podpira mlade ustvarjalce, saj študentskim pripravnikom pod svojim okriljem omogočajo kreativno odkrivanje novih znanj. Letos prihaja že deveti študentski projekt, ki bo najbolj elektrificiran do sedaj, hkrati bo ohranjal Škodin raziskovalni duh.

29-članska zasedba Škodinih vajencev pripravlja večnamensko vozilo za kampiranje in naloge mobilne pisarne na osnovi električnega SUV-ja Enyaq iV. S konceptom nameravajo izpolniti potrebe in pričakovanja sodobnih raziskovalcev, skupaj s Škodino oblikovalsko ekipo pa so že začrtali prve idejne skice. S takšnimi projekti želijo mladim talentom omogočiti vpogled v vsakdanje delo oblikovalcev in jim ponuditi tudi praktičen pristop.

Škoda Design je od leta 2014 ena prvih postaj sodelujočih dijakov iz poklicnih šol, ki skupaj z vodjo oblikovalskega oddelka Oliverjem Stefanijem in preostalimi člani sprva pripravijo idejne skice zunanjosti ter notranjosti projektnega vozila, nato ga sami izdela od začetne zasnove do končnega izdelka. Deveti študentski izdelek bo prvič za osnovo uporabil električnega Enyaq iV SUV, katerega bodo preobrazili v kompakten večnamenski avtodom z mobilno pisarno. Z oblikovnimi skicami so že definirali osnovno podobo novega projekta, ki obenem utrjuje Škodino predanost k električni mobilnosti in bo vključeval značilne Simply Clever rešitve, napredno tehnologijo ter trajnostne materiale.

Od začetka študentskega projekta smo videli številne inovativne koncepte, prvi je bil Citijet na osnovi najmanjše Škode Citigo. Sledila sta koncept poltovornjaka Funstar na temeljih Fabie in Atero coupe na osnovi Rapida Spaceback. Leta 2017 so se vajenci prvič lotili električnega avtomobila in malega Citigo e iV preoblikovali v koncept Element. Leto kasneje je sledil Sunroq, kabriolet različica SUV-ja Karoq, v letu 2019 pa so navdušili s konceptom poltovornjaka Mountiaq na osnovi Kodiaqa. V letu 2020 so predstavili izpeljanko Scale z imenom Slavia Spider, lansko leto, pa so presenetili s prvim konceptom izdelanim s podporo Škodinega motošportnega oddelka. Mestnega križanca Kamiq so prelevili v relijaško nastrojenega Afriq z zmogljivim motorjem in dirkaško opremo.

Žiga Kolman
foto: Škoda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button