AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Škodin večer: študija Vison 7S in nov logo

VIDEO: V Pragi se je odvil prvi odlomek novega poglavja v zgodbi češke znamke.

Tri nova vozila in kakopak posodobljen oziroma kar nov logotip, vse skupaj zabeljeno s premiero velikega 7-sedežnega SUV-ja, ki je nekakšen glasnik nove elektrificirane prihodnosti Škode. O premieri študije Vision 7S se je prelilo že kar nekaj elektronskega črnila, tokrat pa smo koncept vendarle dočakali v vsej svoji veličini in zvedeli prvih nekaj tehnikalij. Zdi se, da so Čehi večer v Pragi izkoristili za precej novitet – od že omenjenih napovedi vozil in predstavitve logotipa do prvega večjega nastopa svežega poveljnika znamke, saj je krmilo Škode v letošnjem aprilu prevzel Klausa Zellmer.

Začnimo z Vision 7S. Kot ime pove, gre za 7-sedežnik, ki je oblikovno nekakšna zmes velikoprostorca in SUV-ja. Pričakovano se je predstavil v Škodini zeleni barvi, ki je tokrat z manj kovinskega bleščanja napeljevala na še višjo stopnjo okoljevarstva. Vision 7S ima vgrajen akumulator s kapaciteto 89 kWh kar naj bi zagotovilo avtonomijo do 600 kilometrov, medtem ko bo polnjenje možno vse do moči 200 kW. Pričakujemo lahko še več »simply clever« rešitev in opreme. Vendar študija Vision 7S ni le napoved novega kar pet metrov dolgega družinskega vozila, temveč je predvsem znanilec svežega oblikovnega jezika Škodinih inženirjev.

Zdi se, da so pregovorno zadržani šefi VAG koncerna svoj »oddelek iz Mlade Boleslav« vendarle spustili z verige in jim dali prosto pot. Tako so nastale nekonvencionalne oblike, ki se odražajo zlasti v zadnjih lučeh z obliko črke T in precej samosvojo masko vozila, ki se občutno distancira od aktualnih hišnih oblikovnih potez. Novitet kot so vrtljiv osrednji zaslon in razni pomični elementi pa recimo še precej futuristično oblikovan volanski obroč je precej in vprašanje katere bodo zares preslikane v serijski model, ki si ga lahko obetamo v letu 2026. To je namreč mejnik, ko naj bi Čehi predstavili tri nova električna vozila (poleg Vision 7S še manjši mestni avtomobil in kompaktni SUV).

Nenazadnje je tu še nov logo, ki z besedilom nadomešča krilato puščico – tako na zadku in maski, kot tudi na volanskem obroču. Izvor slednje je še vedno zavit v tančico skrivnosti, čeprav je Škodo spremljala že vse od leta 1923. Skratka, Čehi bodo prihodnost zajeli s polno žlico in kupce nagovarjali s sveže oblikovanimi a še vedno uporabnosti podvrženimi vozili.

Blaž Likovič
foto: Škoda

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button