AvtomobilizemNovice

Škoda Octavia je pokazala novi obraz

Prenova Škodine uspešnice prinaša napredke na vseh področjih.

Škoda se je lotila prenove kultne Octavie v limuzinski in karavanski obliki, ki je z več kot 7 milijoni prodanih primerkov in 28-letno tradicijo najbolje prodajani model znamke. Četrta generacija ima osvežen videz, vključno s spremenjeno Škodino masko in novimi LED matričnimi žarometi. Pomembni izboljšavi sta tudi bogatejša standardna oprema in večja uporaba trajnostnih materialov.

Posodobljena Škoda Octavia se ponaša z osveženo zunanjostjo s preurejenimi odbijači in spremenjeno masko hladilnika, kar sovpada z modernizirano identiteto znamke. Na voljo je v različicah hatchback in kombi s štirimi stopnjami opreme. Za bolj dinamičen videz so bili preoblikovani predvsem spodnji dovodi zraka in prehodi v sprednje kolesne loke. Boljšo vidljivost in varnost zagotavljajo napredni žarometi in zadnje luči v LED tehnologiji, ki je sedaj standardni, medtem ko lahko kupci izberejo matrične žaromete s kristalnimi elementi ter 36 posameznimi segmenti. Zadnja osvetlitev sedaj nudi dve različni animaciji ob odklepu vozila. Nove Octavie bodo nosile sveže karoserijske barve in nova aerodinamično optimizirana platišča premera 16 do 19 palcev.

Napredek, sicer manj očiten, se je zgodil tudi v notranjosti, kjer je večja izbira oblazinjenja in okrasni materialov, ki pa so poleg vsega tudi bolj trajnostnega izvora. Pomembna pridobitev je 13-palčni osrednji zaslon info-zabavnega sistema, poleg tega pa so na voljo priključki USB-C s trikratno hitrostjo polnjenja od predhodnih, pred voznikom pa ostajajo 10-palčni digitalni merilniki. Izboljšave sistema za vstop brez ključa povečujejo udobje, integracija klepetalnega robota ChatGPT v glasovnega pomočnika Laura pa uvaja napredne zmogljivosti, ki presegajo tradicionalne glasovne ukaze. Standardna oprema zdaj zajema dvopodročno klimatsko napravo in brezžično polnilnico mobilnih naprav.

Notranjost je opremljena z novimi oblikami oblazinjenja, oblog in vratnih plošč, pri čemer je trajnost poudarjena v izborih Design Selections, kot so Lodge, Sportline in Suite, ki uporabljajo reciklirane tkanine in trajnostno obdelano usnje. Nove Simply Clever rešitve prinašajo opcijsko samodejno zložljivo pokrivalo prtljažnega prostora, škatlo za shranjevanje predmetov zadnjih potnikov ter določene izboljšave obstoječih funkcij, kot sta večnamenski žep in držalo za tablični računalnik. Za elemente, kot sta strgalo za led in dežnik v vratih, so uporabljeni trajnostni materiali.

Škodo Octavio bodo še naprej poganjali napredni štirivaljni motorji, kar štirje bencinski in dva dizelska agregata, z močjo od 85 kW (115 KM) do 195 kW (265 KM), kolikor jih premore športna različica RS. Na voljo bo tudi 2-litrski TSI bencinski motor s 150 kW (204 KM) in serijskim štirikolesnim pogonom. Vstopna modela bosta gnala 1,5-litrski bencinar in 2-litrski dizel, vsak s 85 kW (115 KM) ter šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Bencinski motorji so lahko opcijsko opremljeni z blago-hibridno tehnologijo in dvosklopčnim samodejnim menjalnikom, ki uporablja 48-voltno litij-ionsko baterijo za rekuperacijo energije med zaviranjem. Aktivni izklop valjev ACT+ in spremenljiva geometrija turbine skrbita za večjo učinkovitost porabe goriva. Manjka še priključno-hibridna različica, a ta zaenkrat ni našla svojega mesta, saj se osredotočajo na klasične motorje.

Žiga Kolman
foto: Škoda

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button