AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Škoda do leta 2030 s tremi novimi električnimi modeli

Vsi trije modeli bodo manjši in dostopnejši od Enyaqa.

Čehi razgrinjajo načrte za prihodnost elektrifikacije podjetja, o kateri je zaenkrat le malo informacij, vendar je direktor Škode Thomas Schäfer napovedal tri nove manjše izključno električne modele. Kot pri avtomobilih s klasičnimi motorji, bodo tudi v električnem segmentu lovili najboljše prodajne številke, namreč zadali so si cilj doseči med 50 in 70 odstotkov tržnega deleža cenovno dostopnih vozil.

Schäferjevo trditev je pospremila ilustrirana fotografija treh modelov pod pregrinjali. Zgodaj letos je Škoda registrirala oznako Elroq, kar nakazuje na morebitno električno gnano ekvivalenco Karoqa, prav tako se bo ime obeh preostalih modelov začelo s črko E, kar postaj nekakšna značilnost Škodinih električarjev. Celotna trojica bo zasnovana ne različici MEB platforme Volkswagen koncerna, najmanjši zelo verjetno na kompaktni MEB Entry platformi.

Vsekakor ne gre pričakovati kompromisov pri kvaliteti izdelave, še posebej v notranjosti, saj nameravajo kompleksnost v floti zmanjšati za kar 40 odstotkov, najbolj se bo to poznalo pri zmanjšanem obsegu dodatne opreme. Po njihovem mnenju so v zadnjem desetletju, ker so pač lahko, zadeve ekstremno zapletli, že pri Octaviji je obstajalo 16 različnih konfiguracij volana. Nepotrebna reč, zato je očiščenje glavna točka prenove prodajne palete Škodinih modelov. Številne opcije bodo v prihodnje združili v pakete, kot smo videli pri novem Enyaqu.

Škoda je med drugim razkrila določene strateške poteze širšega produktnega spektra, tako kot Volov in Polestar želijo v naslednjem desetletju za polovico zmanjšati ogljični odtis portfelja, čeprav še niso napovedali konca izdelave motorjev na notranje izgorevanje. Izpopolnili bodo tudi proizvodne obrate, češke in indijske tovarne ciljajo na ničelne ogljične izpuste od leta 2030 dalje. Sodobnem trendu bodo sledili še s premikom prodaje na splet, s poenostavljenim konfiguriranjem in naročanjem vozil kar preko mobilne aplikacije – po izračunu naj bi bil vsak peti avtomobil do leta 2025 prodan digitalno.

Žiga Kolman
foto: Škoda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button