AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Simpatičen mali električen SUV je prihodnost Smarta

Smart je z novim Concept #1 močno zrasel in tehnično napredoval.

Smart odkriva svojo prihodnost z največjo novico kar na začetku. Gre seveda za nov avtomobil, ki tokrat ni mestni supermini kot sta Fortwo ali Forfour, ampak precej bolj prostoren križanec s 4,2 metra dolžine –podobno kot Mini Countryman. Po vsem verjetno bo tudi njegove največji konkurent, ko se elektrifikacija razširi na vse modele Minijev.

Takšna napoved lepo nakazuje, da SUV trendu ne morejo ubežati niti proizvajalci kompaktnih mestnih električnih vozil, lahko pa se projekta lotijo na svoj način. Prva oblika takšnega modela sliši na ime Concept #1, ta ponuja prvi vpogled v novo generacijo popolnoma električnih Smartov, a obenem zaradi prvega dela imena še ni pripravljen za proizvodnjo. Vsaj še nekaj časa ne. Končen model bo sicer močno spominjal na koncepta, le z nekoliko bolj realno oblikovano notranjostjo in s petimi namesto štirih sedežev. Zanimivo bi bilo videti, da mu vsaj v šali nadenejo ime Forfive.

Ogromno tehničnih rešitev in inženirskega razvoja gre pripisati novemu partnerju Geely, izredno sodobno naravnanem podjetju, ki bo brez dvoma ponudil boljšo izbiro osnove, za razliko od prvega Forfour, zasnovanega na platformi Mitsubishija Colt. »Naslednja generacija Smartov bo ponujala najvišji novo dinamičnosti in pasivne varnost,« obljubljajo snovalci. Z uporabno nove platforme se bodo lažje posvetili baterijskemu dometu, hitremu polnjenju in enostavnem posodabljanju programske opreme. Namreč 75 odstotkov ECU nadzornih enot bo mogoče nadgrajevati preko »over-the-air« posodobitev.

Podatki o velikosti baterije, zmogljivosti elektromotorjev in navsezadnje dometu ostajajo neznanke. Trenutno se lahko le čudimo prihodu velikega udobnega Smarta, ki po mnenju številnih spominja na pomanjšanega in zaobljenega Mercedesa EQ. Morda pa je ravno to namen Mercedesove mestno naravnane podznamke.

Žiga Kolman
foto: Smart

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button