AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Sedemsedežni električni Mercedes-Benz EQB

Mercedes širi družino EQ z novim električno preobraženim GLB.

Nov dan, nov električen SUV, sicer z manjšo posebnostjo, saj novi Mercedes EQB v razred družinskih križancev prinaša sedem-sedežno razporeditev. Vsi smo že dodobra spoznali manjšega EQA, popolnoma električno različico GLA, zato bo razlaga o EQB zelo enostavna in jasna. Gre za praktičnega GLB, ki je svoje osrčje z motorji na notranje izgorevanje zamenjal z električnim sklopom. Med drugim ohranja primerljivo prostornost z dizelskim ali bencinskim GLB, kar pomeni udobno sedenje tudi za visoko raščene, tretjo vrsto sedežev in 465 do 1.710 litrov prtljažnega prostora.

Mercedes še ni potrdil končnih podatkov o pogonu, a izbirali bomo lahko med sprednjim ali štirikolesnim pogonom in različnimi stopnjami moči do 292 konjev. Baterija kapacitete 66,5 kWh bo zadoščala za maksimalnih 420 kilometrov dometa. Polnjenje bo potekalo preko osnovnega 11 kW AC priklopa ali hitrega CCS z močjo 100 kW, kar bo 80 odstotkov kapacitete povrnilo v pol ure.

Estetsko gre očitno za GLB z novo zablendirano masko, ki pomaga pri aerodinamiki in spremenjeno LED osvetlitvijo spredaj ter zadaj, v zaščitnem slogu družine EQ. Dodatno so ga polepšali z bakreno obarvanimi okrasnimi elementi in novimi 18- do 20-palčnimi platišči. Podobna sorodnost z GLB se nadaljuje v notranjosti, kjer najdemo le spremenjene materiale, kot so rožnato-zlati zračniki in MBUX informacijski sistem z dvema 10,25-palčnima zaslonoma s specifičnimi EQ grafikami.

EQB ne predstavlja tolikšne drznosti kot mogočna limuzina EQS, saj njegova naloga tiči popolnoma drugje. Želi normalizirati prehod na elektriko, s tem namenom se močno ne razlikuje od svojih klasično gnanih bratov. Sprva bo električni novinec na voljo na kitajskem, kasneje letos pričakujemo še razkritje evropske različice in napoved začetka prodaje.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button