AvtomobilizemNovice

S poletjem prihaja novi Subaru WRX

Subaru počasi razkriva svojo novo strupeno limuzino.

Minilo je že veliko leto, od kar je Subaru prekinil svoje vezi s svetovnim prvenstvom v reliju (WRC), vseeno pa znamko hitro asociiramo s tem športom, predvsem zaradi avtomobilov kot je WRX, ki bo letos doživel novo modelno premiero.

Na cesti so opazili skoraj serijskega WRX z značilnim oblikovanjem z zračno režo na motornem pokrovu, za podajanje zraka hladilniku. Maska in agresiven odbijač se skrivata za kamuflažo, izrazita stranska pragova pa nakazujeta na njegovo športno naravo. Na zadku se vrača tradicionalen zaključek izpuha s štirimi cevmi, opazni so še nekoliko poširjeni kolesni loki.

Pričakovano je, da bodo pod motornim pokrovom namestili štirivaljnega bokserja z obvezno podporo turbopolnilnika. Ni še znano, ali se bodo odločili za 2-litrsko enoto iz trenutnega »ameriškega« WRX z 268 KM in 350 Nm navora ali bo podedoval večjo 2,5-litrsko enoto od nabrušenega brata STI. Ta motor zmore 310 KM in 393 Nm. Ne glede na izbiro motorja, bo moč prenesena na vsa štiri kolesa preko simetričnega štirikolesnega pogona z vektoringom navora in izbiro samodejnega ali ročnega menjalnika. Za bolj nabrušenega WRX STI je rezerviran tudi napreden centralni diferencial.

Sicer bo celotno oblikovanje avtomobila nekoliko bolj elegantno in futuristično, veliko navdiha so črpali iz Viziv koncepta s tokijskega salona leta 2018. Prvo uradno premiero bo novi WRX doživel že letos poleti, prodaja naj bi stekal v zgodnjih mesecih leta 2022. Prihod na japonski in severnoameriški trg je tako rekoč zagotovljen, prodaja v Evropi pa ostaja zaenkrat še neznanka.

Žiga Kolman
foto: Subaru

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button