AvtomobilizemNovice

Rolls-Royce Boat Tail: Vrnitev personalizacije ali »coachbuildinga«

Novega unikatnega in najdražjega Rolls-Royce so navdahnile prestižne jahte.

Legendarna britanska znamka luksuznih ladij na štirih kolesih predstavlja novo edinstveno kreacijo. Boat Tail sledi modelu Sweeptail iz leta 2017, s podobnimi oblikovnimi elementi in enakovredno zahtevnim procesom ročne izdelave. Obenem pri Rolls-Royce napovedujejo vrnitev k personalizaciji in namenski izdelavi avtomobilov.

Kot že ime namiguje, Rolls-Royce Boat Tail s svojim zadkom sledi trendu pregrešno dragih jaht, prav tako so vetrobransko steklo navdihnili športni gliserji. Kupec, ki je naročil in posledično zagnal projekt je lastnik originalnega Phantoma II Boat Tail izdelanega daljnega leta 1932. Moderna reinkarnacija povzema določene elemente predhodnika, s podobnim zašiljenim zadkom in dvigajočim zadnjim odbijačem. Končno so se odločili izdelati tri primerke katerih cena ni popolnoma uradno potrjena, a predvidevanja se gibljejo pri 20 milijonih funtov (23 milijonov evrov), kar Boat Taila uvršča na vrh lestvice najdražjih novih avtomobilov.

Luksuzen zadek je pri Boat Tailu kot nekakšen ladijski pod izdelan iz Caleidolengo furnirja, ponavadi uporabljenega na armaturni plošči serijskih modelov. Ob pritisku gumba se zadnji »prtljažni« del odpre na dve polovici, ki razkrijeta prestižno opremo za piknik – vgravirano srebrnino, kozarce in dva hladilnika za hlajenje dragocenih Armad de Brignac penin. Zraven sta tudi unikatna zložljiva stola iz ogljikovih vlaken in iztegljiv senčnik.

Čeprav je Boat Tail kabriolet ali po njihovo »drophead« nima klasične zložljive platnene strehe, namesto tega so se odločili za odstranljivo trdo streho iz enega kosa. V primeru naleta na slabo vreme so poskrbeli za začasno preprosto prevleko. Navtična tema se nadaljuje pri sami kovinsko modri barvni shemi avtomobila in skladno obarvanih platiščih, medtem ko je notranjost odeta v svetlo modrem usnju.

Posebnosti notranjosti najdemo še na armaturni plošči, kjer je par nosilcev za edinstveni BOVET uri, (ena za lastnika, druga za njegovo soprogo) in ročno izdelano škatlico v sprednjem predalniku, za spravilo Montblanc svinčnikov. Drugod se nahajajo običajne dobrine podjetja, kot so leseni okrasni elementi, zmogljiva klimatska naprava in kakovosten avdio sistem s 15 zvočniki s posebej nastavljeno resonanco.

Rolls-Royce Boat Tail s svojimi 5,8 metri dolžine sloni na močno predelani aluminijasti platformi limuzinskega Phantoma, s katerim si deli tudi osrčje – 6,75-litrski V12 podprt z dvema turbinama, ki proizvede 560 KM in 900 Nm navora.

Žiga Kolman
foto: Rolls-Royce

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button