AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Renault z novo »petko« predstavlja V2G in V2L tehnologijo

Evropsko – amazonska naveza za odgovor na krčenje gozdov.

Renault bo v svojem nedavno predstavljenem električnem modelu 5, ki je oživljena električna različica tudi pri nas nekoč precej popularnega istoimenskega vozila, hkrati predstavil še tehnologiji V2G in V2L. V osnovi je to dvosmerni sistem za »pretakanje« električne energije – torej ne samo v vozilo, temveč iz vozila na hišno omrežje ali breme (Vehicle to Grid & Vehicle to Load  V2G & V2L).

Tehnologija ni nekaj novega na tržišču, je pa noviteta v vrstah francoske znamke in lastnikom omogoča »varčevanje« porabljene električne energije z napajanjem hišnih porabnikov iz vozila ali celo prodajo električne energije. Vozilo tako ni zgolj mobilno sredstvo temveč tudi nekakšen hranilnik električne energije. Drži pa tudi, da bo nižji račun za električno energijo rezultiral v nižji avtonomiji v akumulatorju vaše električne »Renault petke«.

Tehnologija se bo kasneje razširila na praktično vso Renaultovo floto električnih vozil, vse skupaj pa se upravlja preko aplikacije na vašem mobilnem telefonu, kjer uravnavate čas in dovoljene odstotke izpraznjenosti baterije vozila, recimo. Še pred tem si boste morali omisliti domačo dvosmerno polnilno postajo, ki pri Renaultu sliši na ime Mobilize Powerbox.

Blaž Likovič
foto: Renault

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button