AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Renault Scenic E-Tech: popularni družinski enoprostorec gre na elektriko

Scenic postavlja nova merila varnih in uporabnih družinskih sopotnikov.

Renault Scenic je že 27 let del avtomobilskega sveta in se razvija v skladu s spreminjajočimi se potrebami družin ter časa. Prva generacija iz 1996 in je kot prvi kompaktni MPV v Evropi povzročila revolucijo na trgu, njegovo ime pa je pomenilo »varnostni koncept v novem inovativnem avtomobilu«. Danes ima Scenic popolnoma električni pogonski sklop, hkrati pa ohranja vlogo varnega vsestranskega družinskega vozila.

Novi Scenic je nastal na sodobni CMF-EV platformi, ki je delo naveze Renault-Nissan-Mitsubishi in v enem paketu omogoča izdelavo kompaktnega ter hkrati prostorsko izkoriščenega vozila. Pod površjem električnega Scenica tišči razmeroma zajetna baterija s kapaciteto 87 kWh, ki napaja elektromotor z močjo 160 kW (220 KM) na sprednji osi, ki z odzivnostjo ponuja dinamično doživetje vožnje. Na voljo bo tudi dostopnejši komplet z manjšo 60 kWh baterijo in elektromotorjem s 125 kW (170 KM). Dosega osnovnega modela znaša 420 kilometrov, z večjo baterijo je mogoče prevoziti do 620 kilometrov. Polnjenje baterije od 15 do 80 odstotkov bo s hitrim 150-kilovatnim priklopom minilo v pol ure, na krovu je tudi priklop z izmeničnim tokom do 22 kW.

Na področju oblikovanja so dizajnerji v celoto združili aktualne moderne smernice z malenkost SUV-jevskega pridiha, kar se opazi pri poudarjenih kolesnih obrobah blatnikov, zadek pa spominja na originalnega Scenica in večjega Espace. Z medosno razdaljo kar 2,78-metra in skupno dolžino skoraj 4,5-metra bo po prostoru konkuriral Volkswagnu ID.4. Zavoljo aerodinamičnega izkoristka je strešna linija precej nizka, skozi dnevna svetila so speljani zračni tuneli, zadaj je nameščeno krilce, skrite so kljuke, skozi zrak lepše režejo tudi kovana 19- ali 20-palčna platišča.

Pretkano izkoriščena notranjost novega Scenica ponuja dovolj prostora za udobno sedenje petih potnikov, brez utesnjenih glav ali kolenov, v prtljažnik pa lahko spravijo do 545 litrov (razširljivo do 1.670 litrov) prtljage. Udobje izdatno krepijo inovacije, kot sta zasteklitev Solarbay in naslon za roke Ingenious, medtem ko sodobne multimedijski sistem OpenR z 12,3-palčnimi digitalnimi merilniki in12-palčnim osrednjim zaslonom na dotik omogoča dostop do več kot 50 aplikacij za načrtovanje ter uživanje na poti. Za edinstveno doživetje poskrbi zvočna kulisa izpod ustvarjalnih rok skladatelja Jean-Michel Jarre. Ljubitelje športno obarvane tematike bo navdušil nov paket opreme Esprit Alpine, ki prinaša več dinamične podobe, nastopaška platišča in zanimive karoserijske barve.

Zavezanost k trajnosti in odgovorni mobilnosti se uteleša tudi v novem električnem Scenicu E-Tech, namreč skupina Renault si prizadeva v okviru strateškega načrta Renaulution postati ogljično nevtralni proizvajalec avtomobilov v Evropi, vse do konca leta 2040, globalno pa še deset let kasneje. Novi Scnenic, ki se je rodil na idejni osnovi koncepta Scenic Vision je njihov najbolj trajnostno in vizionarsko vozilo do sedaj.

Scenic E-Tech se osredotoča na pametnejšo porabo in odgovornejšo proizvodnjo. Sestavljen je v Franciji v tovarni ElectriCity v Douaiju, motor pa je izdelan v tovarni Megafactory v Cléonu. V vozilu so uporabljeni reciklirani materiali, saj je do 24 odstotkov sestavnih delov recikliranih, 90 odstotkov mase, vključno z baterijo, pa je mogoče reciklirati v skladu s določenimi standardi. Renault Scenic se je v skoraj treh desetletjih razvil v trajnostno in inovativno družinsko vozilo, v najnovejši izvedbi se bo na trg podal še v letošnjem letu, prvi primerki bodo na ceste zapeljali v zgodnjih mesecih prihodnjega leta.

Žiga Kolman
foto: Renault

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button