AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Rekordno 2.500-kilometrsko potovanje brez vmesnega polnjenja

Nemški študentje so izdelali rekordno električno vozilo.

Mladi umi Tehnične univerze v Münchnu so postavili nov mejnik zmogljivosti električnih avtomobilov, saj so s svojim inovativnim izdelkom brez vmesnega polnjenja prevozili rekordno razdaljo 2.573 kilometrov in se tako vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov. Podvig je bil del sejma mobilnosti IAA, kjer so se študentje pomerili za naziv svetovnega rekorda v dosegu.

Rekordno vozilo poimenovano muc022, je spremenila ekipa TUfast Eco, študentska iniciativa na TUM. Avtomobil je bil pred tem uporabljen na tekmovanjih za učinkovita električna vozila, s poudarkom na aerodinamičnem izkoristku in lahki konstrukciji. Za osvajanje svetovnega rekorda, je ekipa muc22 opremila z večjo baterijo s kapaciteto 15,5 kWh.

Rekordni poskus je potekal na letališču v Münchnu, kjer je prazen hangar ekipi omogočil, da nadaljuje svoj izziv tudi v neugodnih vremenskih razmerah. Prejšnji rekord je znašal 1.608,54 kilometra, vendar je ekipa TUM to razdaljo dosegla že štirih dneh, nato so nadaljevali, dokler merilnik prevožene poti po 99 urah na ni pokazal osupljivih 2.573,79 kilometrov. Najbolj zanimiva je poraba zgolj 0,6 kWh energije za prepotovanih 100 kilometrov razdalje, kar poudarja njegovo izjemno energetsko učinkovitost. Muc22 za pogon uporablja sinhroni elektromotor s trajnim magnetom z močjo 400 W, aerodinamično izpiljena karoserija skozi zrak potuje s količnikom upora le 0,159 Cd, medtem ko masa vozila znaša 170 kilogramov brez voznika.

Pomen pomembnega dosežka in njegovega prispevka k oblikovanji prihodnosti trajnostne mobilnosti, je izpostavil tudi Bavarski minister za znanost, Markus Blume. Pridružil se mi je predsednik TUM Thomas F. Hofmann, ki je poudaril zavezanost univerze k podpori študentskih pobud in zagotavljanju platforme za inovacije ter ustvarjalnost. Poleg postavljanja svetovnih rekordov se ekipa TUfast Eco redno udeležuje mednarodnih tekmovanj, kot je Shell Eco maraton, kjer svoje strokovno znanje preizkuša v primerjavi z ekipami iz drugih univerz. Ta dosežek prikazuje predanost in odličnost študentskih raziskovalnih skupin TUM, kar krepi njihovo močno prisotnost v različnih akademskih disciplinah.

Žiga Kolman
foto: TUM Münich

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button