AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Rekorden podvig: do 100 km/h v manj kot sekundi

Nadebudni študenti znanosti do novega mejnika med električnimi avtmobili.

Skupina študentov iz ETH Züricha in Univerze uporabnih znanosti in umetnosti v Luzernu je s svojim električnim dirkalnikom »mythen« dosegla revolucionaren svetovni rekord v pospeševanju, ki ga bosta zavidala tako Rimac Nevera kot McMurtry Speirling. Njihov mali dirkalnik se je do stotice dobesedno izstrelil v osupljivih 0,956 sekunde, na razdalji le 12,3 metra. Ta dosežek za več kot tretjino presega prejšnji svetovni rekord pospeševanja električnih vozil, ki ga je septembra lansko leto postavila ekipa Univerze v Stuttgartu.

Akademski motošportni klub Zürich (AMZ), sestavljen iz teh predanih študentov, je v enem letu oblikoval in v celoti  razvil dirkalnik mythen. Natančno so izdelali vse komponente, vključno s tiskanimi vezji, šasijo in baterijo, s čimer so optimizirali vsako ključno komponento. Zahvaljujoč lahkim materialom, kot so ogljikovo in aluminijasto satje, avto tehta okoli 140 kilogramov, za podajanje impresivne moči skrbijo štirje elektromotorji v pestu s skupno močjo 240 kW (326 KM), za shranjevanje energije pa napredna litij-polimerna baterija.

Da bi zagotovili učinkovit prenos moči na vozno površino, je ekipa AMZ razvila edinstveno rešitev, ki ne deluje po principu konvencionalne aerodinamike, temveč na način sesanja vozila k tlom. Podoben sistem uporablja dirkalnik McMurtry Speirling, le da so tu uporabili nekoliko cenovno dostopnejši postopek. Ekipa AMZ je pred aktualnim dosežkom v letih 2014 in 2016 dosegla svetovni rekord pospeševanja električnih avtomobilov, vendar ga je s časom 1,461 sekunde presegla Univerza v Stuttgartu, tokrat bo njihova naloga bistveno zahtevnejša.

Žiga Kolman
foto: AMZ Zürich, ETH Zürich

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button