AvtomobilizemNovice

Redki V10 Spano kmalu na dražbi

Temperamentna štirikolesna ekskluziva išče novega lastnika.

Na Iberskem polotoku, oziroma v španski Valenci, domuje precej butično podjetje imenovano Spania GTA, ustanovljeno v letu 2005. Njihovi načrti so bili sestaviti precej ekskluzivno hiper-vozilo Spano, ki bo temeljilo na karbonu, titanu, kevlarju in grafenu. Njegova platforma naj bi tako na tehtnici pokazala zgolj 80 kilogramov. Srce vozila je v prvi generaciji (2013-2015) tvoril kar 8,4-litrski prisilno polnjeni V10 ikoničnega Dodge Viperja, ki ga je v drugi generaciji vozila (od 2015 naprej) zamenjal osemlitrski twin-turbo V10. Zmogljivosti so znašale 900 KM in 1.000 Nm za prvo ter 925 in 1.220 Nm navora za drugo generacijo. Dovolj za 2,9 sekunde do stotice in pospeševanje vse do končnih 350 km/h.

Pod črto je Spano z razmerjem moč-masa skoraj enakovreden Bugatti Veyronu SuperSport. Ni slabo, kajne? Na žalost so izdelali le 12 primerkov in ta, ki išče novo garažo za počivanje, se je postavil pod ženevske žaromete na salonu v letu 2015. v sijoči beli barvi in z le 8.500 kilometri na skupnem števcu, ki jih je »napraskal« na testiranjih in razstavah, je vsekakor zanimanja vzbujajoč.
Dražba se bo odvijala 13. februarja v Parizu, in sicer pod okriljem dražbene hiše RM Sotheby. Predvidena cena ni znana, velja pa omeniti vrednost milijona in pol, kolikor so pred leti iztržili za pred-produkcijiski prototip.

Blaž Likovič
foto: RM Sotheby’s

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button