AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Razkrita: Nissan Ariya za misijo »Pole-to-Pole«

VIDEO: Japonci so razgrnili vse neznanke ekspedicijske izvedenke električarja Ariya.

O precej drznem eksperimentu Nissana, ki bo svoj električni model Ariya poslal na pot med obema poloma našega planeta, smo pisali prav ob začetku lanskega poletja na povezavi TUKAJ. Danes, pol leta kasneje, so Japonci vendarle razkrili tehnikalije vozila, ki bo zakonca Chris in Julie Ramsey spravil iz Arktike preko obeh Amerik do Antarktike. Uradni napovednik, ki vam ga serviramo spodaj, je luč sveta ugledal pred tremi meseci.

 

Mi se bomo v nadaljevanju posvetili tehnikalijam vozila, ki bo napadlo še nikoli prevoženo avanturo, za katero so namenili kar 10 mesecev. Ariya »Pole-To-Pole« ohranja pogonski sklop in baterijo iz osnovnega vozila, medtem ko so očitno modificirana kolesa z 29-palčnimi BF Goodrich off-road gumami, katerim sledi tudi posebej prirejeno podvozje.

Pogon tvorita dva e-motorja s skupno močjo 290 kW (394 KM) in 600 Nm navora, vse skupaj pa uravnava štirikolesna tehnologija e-4ORCE. Nissanu je pri pripravi vozila močno asistiralo podjetje Arctic Trucks, ki je specializirano prav za področje polarnih vozil. Ekspedicijska Ariya ima baterijski sklop s kapaciteto 90 kWh, ki jo bodo pomagali polniti lahki in zložljivi solarni paneli ter vetrna turbina. Dobrih 27 tisoč kilometrov dolga dogodivščina se prične že prihodnji mesec in mi jo bomo vsekakor spremljali.

Blaž Likovič
foto: Nissan

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button