AvtomobilizemNovice

Prvi serijski osebni avtomobil beleži 130. obletnico

Mercedes se poklanja avtomobilistični legendi.

Letošnjega marca se je ob velikem 130-letnem jubileju v Mercedesovo tovarno v Sindefingnu zmagoslavno vrnil Benz Motor-Velocipede, prvi serijski avtomobil na svetu. Zgodovinski dogodek je potekal skupaj z najsodobnejšo Tovarno 56, ki za proizvodno logistiko uporablja humanoidne robote, in je prikazal nenehne inovacije v družbi Mercedes-Benz. Motor-Velocipede, ki ga je za vožnjo po najvišjih standardih izvirnosti pripravil Mercedesov oddelek za klasična vozila v Fellbachu, se za avtentičnost opira na obsežne zgodovinske arhive. Vozilo, ki je pred tem že krasilo muzej Mercedes-Benz, bo zdaj navduševalo občinstvo na izbranih dogodkih.

Leta 1894 je vozilo Benz Motor-Velocipede s svojo lahkotno zasnovo povzročilo revolucijo v avtomobilski industriji in postalo prvi serijski osebni avtomobil v zgodovini. Povpraševanje po tem inovativnem vozilu je bilo izjemno veliko, saj je bilo med letoma 1894 in 1902 v tovarni v Mannheimu izdelanih več kot 1.200 primerkov. Vozilo, ki je bilo znano pod imenom “Velo”, je imelo motor z močjo 1,5 KM in je lahko doseglo najvišjo hitrost 20 km/h ter na urejenih cestah premagovalo do 10-odstotne naklone. Takratna cena vozila je znašala 2.000 mark, za kar os kupci prejeli polno opremljeno vozilo z najboljšo opremo in osvetlitvijo.

Inovacije so se hitro nadaljevale, saj je Benz od leta 1896 dalje ponujal močnejše motorje in dodatne možnosti opreme. Razkošna različica Comfortable je imela daljšo karoserijo, tretjo prestavo, zapleteno oblazinjenje sedežev, otroški sedež, ki se lahko postavi na zadnji sedež, in ročico za lažji zagon, kot dodatna oprema so bile tudi pnevmatike za boljše vozne lastnosti. Koncept Motor-Velocipede se je razvijal do leta 1900 kot Motor-Velocipede in do leta 1902 kot v različici Comfortable z nenehnim izboljševanjem moči, ki je leta 1902 dosegla 4,5 KM.

Uspeh družine teh modelov je presegel domače meje, kar dokazuje velika izvozna uspešnost. Model Velo, ki so ga v Franciji prodajali pod imenom Éclair (strela), je požel mednarodno priznanje. Leta 1895 je Benz britanskemu inženirskemu podjetju Arnold podelil licenco za izdelavo modela Motor-Velocipede, kar je privedlo do nastanka Arnold Motor Carriage (motorna kočija), enega prvih avtomobilov v Veliki Britaniji. Ko Benzovo prvo motorno vozilo praznuje 130. obletnico, je njegov pomen v zgodovini avtomobilizma še vedno neprimerljiv. Od prelomne lahke konstrukcije do statusa prvega serijskega osebnega avtomobila še vedno vzbuja občudovanje in navdušenje. V svetu, kjer se tehnologija bliskovito razvija, je trajna zapuščina avtomobila Motor-Velocipede dokaz trajnega duha inovativnosti, ki je značilen za srebrno zvezdo.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button