AvtomobilizemNovice

Prvi predogled 800 konjskega Mercedes-AMG GT 73

Kmalu se obeta prihod prvega priključno-hibridnega AMG-ja.

Že dalj časa se šušlja o prihodu GT 4 Door modela v vrhu ponudbe, katerega V8 motor bo hibridno asistiran, a sedaj je priključno-hibridna tehnologija že potrjena. Delno zamaskirana testna mula se je na fotografijah družila z letošnjim W12 Formula 1 bolidom in prihajajočim One hiperšportnikom. Celota predstavitev nekako simbolizira prenos napredne hibridne tehnologije iz ultimativnega dirkalnika na bolj običajne AMG-je, v novi E Performance preobleki.

Sicer v sporočilu za javnost ni bilo omembe GT-ja odetega v rdeče, črno in srebrno poslikavo, vendar smo skoraj zagotovo prepričani o nekaterih tehničnih podatkih. Poganjal ga bo enak 4-litrski twin-turbo V8 kot GT 63, z dodatkom elektromotorja in baterije, kar bo skupno moč povzdignilo na okoli 800 KM. Takšen poskok v moči bo vsekakor nujen, za lažje kljubovanje povečani masi. Trenutno najbolj zmogljiv model brez hibridne pomoči tehta 2.045 kilogramov, velik baterijski sklop pa bo dodal najmanj 200 kilogramov.

800 KM se tako sliši ravno prav, še posebej zaradi konkurenčnega Porscheja Panamera Turbo S E-Hybrid, ki shaja »samo« s 700 KM. GT 73 bo postal prvi priključno-hibridni izdelek oddelka AMG in prvi Affalterbachov model po R129 SL 73 iz leta 1997, s katerim si bo delil to oznako. Za razliko od štirivratnega GT-ja, se je pri SL-u številka nanašala na prostornino motorja, saj je pod motornim pokrovom domoval mogočen 7,3-litrski V12.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button