AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Spectre je prvi električni Rolls-Royce

Nepredstavljivo udobje v čisti tišini.

Čeprav so pri Roll-Royce dolgo zavračali elektriko, želijo z letom 2030, tako kot mnogi preostali proizvajalci, presedlati na električna vozila. Daleč nazaj, v prejšnjem stoletju, si je sicer soustanovitelj Charles Rolls kupil električno vozilo, ki ja je povsem navdušilo s svojo tišino in prijaznostjo okolju, obenem ni bilo nobenih neprijetnih vonjav ali vibracij, kot nalašč za luksuzne križarke, kot so modeli Rolls-Royce.

Kljub kasnejšem upiranju elektrifikaciji, so se pri Rolls-Royce uklonili toku časa in z novim električnim modelom Spectre predstavili vrhunec električnega prevoza, ki je prestal najbolj zahteven testni proces med vsemi avtomobili do sedaj, nekakšno ekvivalenco 400 let uporabe. Spectre je seveda kupe in posledično zamenjava Phantoma Coupe, hkrati napoveduje celotno paleto novih elektrificiranih modelov.

Le-ti bodo sledili tudi evoluciji oblikovnih smernic, ki jih prinaša Spectre. Rolls-Royce nebi bil Rolls-Royce, brez značilne Pantheon sprednje maske, ki je sedaj širša in nižja kot poprej ter osvetljena ponoči. Z namenim izboljšanja aerodinamike, so povsem preoblikovali tudi Spirit of Ecstasy maskoto na pokrovu motorja, tako so dosegli impresiven količnik zračnega upora zgolj 0,25 Cd.

Ob straneh impozantne maske je par izredno tankih dnevnih svetil, pod njima pa se skrivata zatemnjena LED žarometa. Bočna linij ostaja prepoznavno Rolls-Royceva z visokimi rameni, elegantno speljan streho, zadaj nihajnimi vrati in prvič s 23-palčnimi platišči. Zožen zadek krasta ob rob pomaknjeni luči, medtem ko je pokrov prtljažnih vrat gladko zlit z zadnjim oknom.

Za samomorilskimi vrati se razprostira tipična kabina obogatena z najnovejšo tehnologijo. Nova digitalna arhitektura Spirit nadzoruje vse od delovanja električnega pogona, do mobilne aplikacije Whispers. Pod površjem čudovitega Spectre tiči sodobna platforma Architecture of Luxury s štirikolesnim pogonom, ki lahko sprejme električne sisteme in motorje z notranjim izgorevanjem, praktično gre za enako osnovo kot pri Phantomu osme generacije.

Baterija je integrirana v aluminijasto šasijo, kar je bilo ključno za zmanjšanje neprijetnih zvokov v notranjosti avtomobila. Spectre se kot ostali člani družine pohvali z inovativnim neodvisnim Planar vzmetenjem, ki obljublja nepredstavljivo udobje vožnje, štirikolesno krmiljenje pa za enostavnejše manevriranje. Na številne podrobnosti bomo morali še počakati, vendar pogonski sklop zmore 430 kW (585 KM) in 900 Nm navora, dovolj da se električna križarka do stotice požene v 4,4 sekundah. Velikost baterije ostaja neznanka, vendar bo dometa dovolj za 520 kilometrov.

Prve dostave novega najtišjega člana prestižne znamke, izdelanega v domačem Goodwoodu, pričakujemo proti koncu prihodnjega leta. Koliko bo potrebno odšteti za novinca bodo podrobneje razložili pri trgovcih, kjer bodo sestavili vašega sanjskega Spectre, a začetnica je predvidena pri vsaj 350 tisočakih.

Žiga Kolman
foto: Rolls-Royce

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button