AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Prvi električni Porsche Macan je že skoraj pripravljen

Obsežni preizkusi so zagotovili izvrstno vzdržljivost v vseh pogojih.

Porsche pred težko pričakovano svetovno premiero temeljito preizkuša prototipa prvega povsem električnega Macana. Druga generacija uspešnega SUV-ja bo nastopila v popolnoma električni obliki, na osnovi nove platforme Premium Platform Electric (PPE). Natančen postopek testiranja vključuje preizkuse v realnem svetu, skupaj z natančnimi simulacijami v virtualnih okoljih in vetrovnikih.

Izziv za Porsche je ohraniti identiteto serije Macan in hkrati izpolniti stroge aerodinamične zahteve glede učinkovitosti in dosega. Ključno je sodelovanje med oblikovalci in inženirji, pri čemer je poudarek na iskanju idealnega ravnovesja med estetiko in funkcionalnostjo. Prototip Macana uspešno združuje Porschejevo oblikovalsi slog z optimizirano aerodinamiko s pomočjo Porshejeve aktivnih sistemov PAA, vključno s samodejno raztegljivim zadnjim spojlerjem in aktivnimi hladilnimi loputami.

Podvozje ima prilagodljive elemente, ki ohranjajo ravno in zaprto strukturo, podobno kot pri dirkalnikih, kar prispeva k nizkemu zračnemu uporu. Macan med običajno vožnjo samodejno prilagodi svojo linijo toka in doseže impresiven koeficient zračnega upora 0,25 Cd, kar ga uvršča med najbolj aerodinamične SUV-je in bistveno vpliva na učinkovitost. Pričakovani doseg po merjenju WLTP pri vseh izvedenkah bo presegal 500 km. Macan je opremljen z 800-voltno arhitekturo, ki omogoča bliskovito polnjenje z močjo do 270 kW. Litij-ionska baterija v ima bruto kapaciteto 100 kWh, oziroma je aktivno uporabnih 95 kWh.

Porsche daje velik poudarek na vozni dinamiki, čimer ohranja ključne kompetence znamke. Testiranje v ekstremnih razmerah je zajemalo različna podnebja, cestne površine in terene. Prvi električni Macan z zadaj naravnanim pogonom na vsa kolesa je do zdaj prevozil več kot tri in pol milijona testnih kilometrov, kar potrjuje njegovo vzdržljivost delovanja in funkcionalnost v vseh pogojih.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button