AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Prvi električni Mercedes-AMG je luksuzni EQS s 761 konji

AMG se je lotil udobne električne limuzine EQS.

Čeprav AMG novega EQS 53 4MATIC+ opisuje kot prvi baterijsko-električen model športnega oddelka, so pozabili na SLS AMG Electric Drive. Res je, da so na koncu uspeli izdelati le devet eksperimentalnih superšportnikov. Novi uradni prvi AMG je sicer še močnejši, kljub uporabi le dveh elektromotorjev.

Stari SLS s štirimi elektromotorji je zmogel 740 KM in 1.000 Nm navora, v primeru izbire AMG DYNAMIC PLUS paketa pa lahko novi EQS 53 proizvede mogočnih 761 KM ter 1.020 Nm navora. V programu Race Stare se zajetna premijska limuzina do stotice izstreli 3,4 sekundah in doseže najvišjo hitrost 250 km/h. V standardni obliki premore malenkost zmanjšanih 658 KM in 950 Nm navora, še vedno dovolj za doskok do stotice v 3,8 sekundah.

Povečane številke so mojstri iz Affalterbacha dosegli z vgradnjo zmogljivih elektromotorjev, z najmočnejšim na zadnji osi in štirikolesnim pogonom, ki lahko v voznih programih Sport ali Sport+ več navora pošilja na zadnji kolesi. Dodatna moč za seboj potegne dodatne potrebe po hlajenju, prav tako so AMG EQS namenili podobno zračno vzmetenje, kot ga uporablja štirivratni AMG GT in zavore z močnejšim ugrizom z opcijo nadgradnje na karbon-keramično tehniko.

Pri sami bateriji gre za praktično enak sklop z uporabno kapaciteto 107,8 kWh, kar naj bi zadoščalo za največ 580 kilometrov dometa, verjetno ne ob Race Start športnem speljevanju na vsakem semaforju. Nivoji regenerativnega zaviranja ostajajo trije, 200 kW polnilni priklop pa pomeni povrnitev 300 kilometrov domet v dobrih 15 minutah.

Ker gre za polnovrednega AMG-ja, je zvočna izkušnja izrednega pomena. S tem namenom so ga opremili s posebnimi zvočniki, ustvarjalci tresljajev in generatorjem zvoka, skupaj tvorijo sistem AMG Sound Experience. Poleg melodičnega dela pri športno nastrojenih avtomobilih veliko pomeni dinamika, zato ostaja tudi štirikolesno krmiljenje. Samo izkušnjo EQS zaključujejo fantastičen Hyperscreen zaslon na armaturni plošči s specifičnimi AMG grafikami in športno navdahnjeni sedeži ter volan.

Zunaj kljub dodatku zadnjega krilca, AMG maske, 21- ali 22-palčnih platišč in ostalih aerodinamičnih popravkov ohranja rekorden koeficient zračnega upora 0,23 Cd. Po besedah predstavnikov AMG-ja je EQS 53 »ustvarjen za avtomobilske navdušence, ki iščejo kombinacijo inovativne električne mobilnosti in luksuznega ambienta, ovitega v športnost ter agilno vozno dinamiko.«

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button