AvtomobilizemNovice

Prvi ekskluzivni Morgan Plus 8 GTR

Luč sveta je ugledal prvi izmed deveterice najbolj divjih Morganov v zgodovini.

Dame in gospodje, to je prvi od devetih načrtovanih Morganov Plus 8 GTR ali najbolj zmogljiva oblika tradicionalnega Britanca, napovedana že na začetku letošnjega leta. Prvemu primerku se bodo kmalu pridružili še ostali, vsak pa bo izdelan po posebnih željah srečnih kupcev.

Da gre za najmočnejšega Morgana v zgodovini, poskrbi BMW-jev 4,8-litrski V8, kateremu so moč povečali na približno 375 KM, kar je nekoliko več od običajnega Plus 8, a natančnejše številke še sledijo. Zaenkrat vemo, da je bil projekt mogoč zaradi srečne najdbe omejenega števila nerabljenih šasij, medtem ko bodo končni produkti ustvarjeni po željah strank. Številni elementi pa se kljub unikatnosti poklanjajo Morganovem »Big Blue« dirkalniku iz devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Posebnost originalnega modela je bil Morganov prvi korak v dobo uporabe aluminijaste šasije, ki je kasneje omogočila prihod znanih sodobnih modelov Aero 8 in Plus 8 ter terensko nastrojenega CX-T z nekoliko naprednejšo celostno CX platformo.

»Plus 8 GTR predstavlja Morganu edinstveno priložnost ponovnega slavja V8 motorja, česar niso načrtovali vse od zaključka proizvodnje modelov Plus 8 in Aero 8 leta 2018,« pravi direktor podjetja, Steve Morris. »Osupljivo oblikovanje, prefinjena izdelava in nepopisni vozni užitki, Plus 8 GTR je popoln sloves Morgana z V8.«

Nadaljnje spremembe v primerjavi s standardnim Plus 8 vključujejo rahlo privzdignjeni izpušni cevi zadaj, petkraka lahka platišča, preoblikovan zadek, širše blatnike in krilce pod sprednjim odbijačem. Prav vse je ročno izdelano iz aluminija, kar je poleg klasičnega videza, največja značilnost Morgana. Nabrušen pogonski sklop bi skupaj z lahko karoserijo poskrbel za visoko odzivnost in lahkotno vozno dinamiko.

Posebnemu tretmaju ni ubežala niti notranjost, opremljena z unikatnimi GTR merilniki, grafikami in plaketo, ki označuje serijsko številko omejene deveterice. Kupcem bosta na voljo še školjkasta karbonska sedeže z večtočkovnimi varnostnimi pasovi, za ultimativno dirkaško izkušnjo. Prvi primerek so odeli v Yas Marina modro barvo, sledeč skicam razkritim na začetku leta. Celoten komplet GTR-jev bo zaključen predvidoma v prvi četrtini prihodnjega leta.

Žiga Kolman
foto: Morgan

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button