AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Prispel je novi Mercedes-Benz EQT

Klasičnem električnem enoprosotorcu se bo kmalu pridružil kompaktni potovalnik Marco Polo.

Mercedes širi svoje ambicije na področju električne mobilnosti z elektrifikacijo vseh modelov. Mednje spadajo tudi drugačne zvrsti, kot so kombiji, enoprosotorci in tovorni program. Najnovejši člana električne družine sta enoprosotorec EQT in koncept malega avtodoma EQT Marco Polo. Klasični EQT bo prodajno pot s ceno 49 tisočakov začel že letos, Marco Polo šele v drugi polovici leta 2023.

Pri EQT-ju gre za električno preobrazbo razreda T z motorji z notranjim izgorevanjem, pod katerim tičijo osnove Renaulta Kangoo. Že oblikovno se precej natančno spogleduje s klasično gnanim bratom, seveda z nekaterimi manjšimi izjemami oblikovalskih potez družine EQ, kot so črna sprednja maska, ki sicer ni povsem zaprta in razni logotipi. Sprednji del dopolnjuje par LED žarometov, medtem ko so platišča standardno 16-palčna z doplačilom zrastejo na 17-palcev.

Nespremenjena je tudi vgradnja drsnih bočnih vrat za lažji vstop z obeh strani in sama zasnova notranjega prostora z zložljivo klopjo v drugi vrsti, z dovolj prostora za tri otroške sedeže. Čisto osnoven EQT bo v kabini prejel oblazinjenje iz blaga in sintetičnega usnja. Tisti, ki bodo iskali več prostornosti in udobja, bodo lahko naslednje leto izbrali različico s podaljšanim medosjem, sicer krajši model v dolžino meri 4.498 mm, je 1.859 mm širok in 1.819 mm visok.

Ob prihodu na trg bo EQT na voljo z elektromotorjem z 90 kW (122 KM) in 245 Nm navora, kateremu bo energijo dovajala litij-ionska baterija s 45 kWh, z zadostno zalogo za 282 kilometrov dosega. Polnjenje bo potekalo preko standardnega izmeničnega toka z močjo 22 kW, na hitrih polnilnih postajah z enosmernim tokom z močjo 80 kW, pa bo mogoče baterijo od 10 do 80 odstotkov napolniti v 38 minutah.

Tehnološka plat notranjosti novega EQT temelji na programski opremi MBUX, sicer z manjšim 7-plačnim osrednjim zaslonom na dotik in z analognimi merilniki deljenimi s 5,5-palčnim zaslončkom za  prikaz voznih podatkov. Sistem je lahko opremljen z glasovnim asistentom »Hey Mercedes« in podporo storitev Apple CarPlay ter Android Auto. Seveda ne manjkajo varnostni pripomočki, kot sta nadzor utrujenosti voznika in ohranjevalnik voznega pasu.

Največja posebnost modela EQT bo mali kamper Marco Polo, načrtovan za drugo polovico prihodnjega leta. Za osnovo so uporabili izvedenko s podaljšanim medosjem, zavoljo dvižne strehe lahko potniki stojijo v zadnjem delu kabine. Med drugim je notranjost opremljena s plinskim kuhalnikom, indukcijsko ploščo, zložljivo mizo, ležiščem in 16-litrskim hladilnikom, na streho so za napajanje porabnikov namestili sončne celice.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button