AvtomobilizemNovice

Prišel je novi Škoda Kodiaq

VIDEO: Češki SUV zastavonoša kočno popolnoma razgaljen.

Po tednih in mesecih kapljanja informacij so pri Škodi vendarle uradno razgrnili vse tančice glede nove, druge generacije družinskega športnega terenca Kodiaq. Povsem na kratko lahko zapišemo, da oblikovno napredoval, je še bolj prostoren in tehnološko še bolj dovršen.

Začnimo pri videzu. Ta je nekakšno nadaljevanje zunanje podobe generacije v odhodu, pri čemer izrazitih oblikovnih sprememb vendarle ni. Maska z osemkotno hladilno mrežico je skupaj s pokrovom motorja zastavljena za odtenek bolj agresivno, manj zaobljeni so tudi koloteki, medtem ko je največ sprememb doživela razsvetljava na zadku. Zadnje luči po novem namreč povezuje vmesni LED pas.

Glede dimenzij lahko zapišemo 4.758 mm dolžine (+ 6,1 cm) z 2,79 metra medosne razdalje, 1.864 mm znaša širina ter 1.659 mm višina. Prirastek gabaritov se pozna pri prostornosti vozila, katerega nahrbtnik petsedežnega modela sedaj sprejme kar 910 litrov prtljage (+ 75 L) oziroma 2.150 L pri sklopljeni drugi vrsti sedežev. Če bi izbrali tri sedežne vrste za 7 potnikov, bo prtljažnik sprejel med 340 pa vse do 2.035 litrov prtljage.

Precej e-črnila smo že prelili na temo novega ambienta in pisane druščine pogonov, zato bomo tokrat poudarili zgolj bistvene spremembe. Notranjost je še bolj digitalizirana z 10-palčnim oziroma odplačljivim 12,9-palčnim prostostoječim osrednjim zaslonom pod katerim so postavljeni vrtljivi gumbi, občutljivi na dotik in opremljeni z 32 milimetrov velikim zaslončkom. Voznikov digitalni zaslon z merilniki meri 10 palcev, medtem ko boste vse svoje napravice lahko napajali preko štirih USB-C priključkov z močjo 45 W.

Glede pogonov lahko pohvalimo ohranitev praktično vseh sodobnih opcij z izjemo popolne elektrike. Nabor nudi pet opcij, in sicer dva bencinska TSI (1,5-litrski z MHEV tehnologijo in dvolitrski s 150 kW) ter dva dizelska TDI agregata (110 in 142 kW), medtem ko bo prvič na voljo tudi priključni hibrid iV s 150 kW sistemske moči in avtonomijo preko sto kilometrov. To omogoča relativno zajetna baterija s kapaciteto 25,7 kWh. Vsi pogonski sklopi bodo serijsko opremljeni s samodejnim DSG menjalnikom, oba najmočnejša predstavnika bencinske in dizelske opcija pa bosta oplemenitena še s štirikolesnim pogonom.

Še več podrobnosti in obrazložitev le-teh si oglejte v spodnjem videu.

Blaž Likovič
foto: Škoda

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button