AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Prihajajoči električni Volvo EX90 bo njihov najvarnejši avtomobil

Volvov največji električni SUV z imenom EX90  bo uradno razkrit 9. novembra.

Volvo bo kmalu predstavil novega SUV-ja v vrhu ponudbe, kateremu so nadeli ime EX90 in je praktično povsem električna različica modela XC90. Premiera je načrtovana za deveti november, prodaja pa bo stekla v prihodnjem letu.

Novi električni SUV zasnovan na SPA2 platformi bo pripeljal revolucionaren oblikovalski jezik in napredno tehnologijo na področju varnosti. Volvo obljublja, da bo to njihov najvarnejši avtomobil do sedaj in če so predhodni modeli kakršno merilo, potem se obeta resnično impresiven SUV. EX90 bo opremljen z najnovejšimi rešitvami na področju varnosti pešcev, kolesarjev in ostalih ogroženih udeležencev prometa ter seveda potnikov.

»Naše razumevanje zunanjega okolja združujemo s podrobnejšim razumevanjem voznikove pozornosti. Ko se vsi naši varnostni sistemi, senzorji, programska oprema in računalniška zmogljivost združijo, ustvarijo preventivni ščit okoli vozila, katerega ne bomo opazili, dokler ga ne potrebujemo,« pravijo pri Volvu. Sistemi na krovu EX90 bodo vključevali LiDAR senzor, ki s pomočjo laserskega žarka spremlja dejavnosti na cesti. Zazna lahko tako osamelo pnevmatiko na vozišču 120 metrov naprej, kot pešce iz razdalje 250 metrov.

Delovanje sistema je nemoteno ob visoki hitrosti, dnevni svetlobi ali v nočnem času, česar običajni sistemi s kamerami ne zmorejo, tako je stopnja varnosti enaka ne glede na razmere. Na ta način naj bi resne nezgode zmanjšali za 20 odstotkov, v celoti naj bi bilo za devet odstotkov manj nesreč. LiDAR-ju pomaga pet radarjev, osem kamer in 16 ultrazvočnih senzorjev. EX90 bo visoko stopnjo varnosti predstavljal tudi v notranjosti, kjer bo novosti sistem spremljanja voznika z dvema kamerama, ki zaznava zbranost med vožnjo in po potrebi posreduje v primeru nevarnosti. Več podrobnosti, kot je seveda pogonski sklop, bomo izvedeli v nekaj tednih.

Žiga Kolman
foto: Volvo

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button