AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Prihajajoči Alpine GT X-Over pod neobičajno krinko

Prvi SUV športne znamke Alpine prestaja prve teste pod školjko Dacie Duster.

Alpine se pripravlja na prihod prvega električnega SUV-ja pod imenom GT X-Over, ki se je odpravil na prve preizkuse v realnem (zimskem) okolju, a pod precej neobičajno krinko Dacie Duster. Čeprav večino podrobnosti skriva močno modificirano Daciino telo, so opazni številni ključni elementi novinca.

Kot kaže, so si platišča izposodili pri Renaultu Megane R.S., zavore pa so velike Brembo enote – vse te športne komponente bodo nujne za krotenje zmogljivega križanca. Na njegovo električno naravo nakazuje povzdignjeno podvozje, saj so potrebovali precej več prostora za namestitev baterije na dnu vozila. Široki kolesni loki nakazujejo na izdatno pridobitev v širino v primerjavi z Dusterjem, petvratno razporeditev pa je testna mula zamenjala za kupejevsko.

Brez skrbi, končni Alpine GT X-Over bo precej bolj privlačen od te »Frankensteinove pošasti«, z elegantno strešno linijo, klasičnimi Alpine oblikovnimi detajli, kot so štiri svetila na sprednjem delu. Za rahel predogled so poskrbeli že z objavo dražilne fotografije, začetek testiranja pa kaže na kateri razvojni stopnji se trenutno nahajajo.

Po nekaterih podatkih bo GT X-Over poganja električni sklop s tremi elektromotorji, da bodo zadovoljili želje po dinamični vozni izkušnji. Pri platformi CMF-EV bodo ohranili sprednji motor z 218 KM, vendar za pripravljajo veliko presenečenje za zadnji kolesni par. Želijo uporabiti vektoring navora, kar bo ključno za doseganje hitrih pospeškov in igrivega krmiljenja. Skupaj s parom zadnjih elektromotorjev pričakujemo skupno sistemsko moč v okolici 450 KM – neposredna konkurenca Fordu Mustang Mach-E in Tesli Model Y.

Žiga Kolman
foto: Alpine, YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button