AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Prihaja strupeni Renault 5 z električnim pogonom in ikoničnim oblikovanjem

Na letošnji pariški avtomobilski salon prihaja enkraten divji električni Renault.

Letošnje leto Renault beleži 50 let od prihoda legendarnega modela 5, kar predstavlja pomembno točko pri praznovanju velike obletnice. Francoski proizvajalec bo ta mejnik obeležil z razkritjem edinstvene sodobne električne reinkarnacije 5 Turbo, ki bo premierno odkrit na dogodku umetnosti in elegance Chantilly, preden bo odpotoval na pariški avtomobilski salon.

Z divjim konceptom želijo pri Renaultu povzdigniti navdušenje pred prihodom serijske različice petice, načrtovane za leto 2024. Originalnega Renault 5 je oblikoval Michel Boue, ki je na žalost preminil pred premiero leta 1972, a nihče verjetno takrat ni pričakoval neverjetnega uspeha, ki je dostopnega malčka s 5,5 milijoni izdelanih primerkov zavihtel med najbolj uspešne francoske avtomobile.

V 14 letih prodaje so nastale številne variacije, med katerimi je bila brez dvoma najbolj poželjiva športna izvedenka Turbo, zato ni neobičajno, da se bodo z novo električno reinkarnacijo poklonili tej ikoni, natančneje modelu Superproduction, s katerim so v osemdesetih tekmovali v francoskem prvenstvu turnih avtomobilov.

Na sprednjem delu koncepta lahko opazimo značilen robat nos, z dodatkom vzdolžnega LED elementa in para meglenk. Ker bo avtomobil popolnoma električen, bo seveda občutno zmanjšana velikost sprednje maske. Na področju pogona lahko pričakujemo vgradnjo 52 kWh baterije, namenjene za novo generacijo električnega 5 ali celo enote s 60 kWh baterijo in 242 KM, ki poganja električen koncept Alpine A110 E-ternite.

Pretirano široki zadnji boki kopirajo videz originalnega Turbo, za dodatno popestritev poskrbita ogromno krilce in globok difuzor. V notranjosti bo koncept opremljen z dirkaškima školjkastima sedežema, kar namiguje na visoko zmogljivost. Vsekakor se električni koncept bolj spogleduje z oblikovanjem ikone, kot prihajajočim serijskim Renaultom 5 EV.

Žiga Kolman
foto: Renault

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button