AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Prihaja Mercedes EQS v SUV preobleki

Mercedes bo kmalu razširil električno družino EQ z velikim premijskim SUV-jem.

Fotografije zamaskiranega testenega avtomobila nam ponujajo prvi vpogled v prihajajočo zastavonošo Mercedesovih električnih SUV-jev, ki bo prodajno pot začel že prihodnje leto. Kot vidimo bo prinesel enak oblikovalski jezik in tehnologijo, kot jo poznamo iz limuzinskega EQS.

V slogu limuzine EQS bo predstavljal aerodinamično, bolj naprej pomaknjeno linijo kabine, saj ni motorja ali menjalnika, ki bi posegala v prostor na šasiji, obenem jim je omogočilo maksimalno izkoriščenje notranjega prostora. Spredaj se pod maskirno folijo brez dvoma skriva enaka črno obarvana zablendirana maska z značilnim vzdolžnim dnevnim svetilnim elementom. Podobne obliko bosta tudi žarometa, sicer skladno nekoliko povečana. V primerjavi s konvencionalnim SUV-jem, kot je recimo GLS, je zadek EQS rahlo neobičajen. Izgleda bolj raztegnjeno, kot pri kakšnem karavanu, s tem bi lahko osvobodili nekaj več prostora za noge zadnjih potnikov.

Mercedesov vodja oblikovanja Gordon Wagener je nedavno v dizajnerskem prispevku o prihajajočih EQE in EQS SUV-jih dejal: »Izgledala bosta drugače, na enak način kot opisujemo EQS. Oblikovanje bo bolje brezhibno, integrirano, veliko bolj aerodinamično in futuristično, zato bo to nova vrsta SUV-ja.«

V notranjosti se skriva enak 56-palčni hiperzaslon, z najnovejšim informacijskim sistemom. EQS SUV bo deležen vgradnje najsodobnejše avtonomne tehnologije tretje stopnje, kar bo dovoljevalo samodejno vožnjo vse do hitrosti 60 km/h. Nadaljnje tehnične podrobnosti bo Mercedes razkril v prihajajočih mesecih, vendar lahko pričakujemo uporabo enakih baterijskih sklopov in elektromotorjev kot pri limuzini, glede na to, da sta zasnovana na enaki platformi EVA.

Limuzinski EQS je na voljo z 90 kWh ali 108 kWh baterijo, največja ponuja domet do 770 kilometrov. Zaradi zmanjšane aerodinamike bo pri SUV-ju avtonomija bližje 640 kilometrov. Osnoven model z enim elektromotorjem na zadnji osi zmore 333 KM in 569 Nm navora, medtem ko dvomotorna in štirikolesno gnana različica ponuja 524 KM ter 855 Nm navora. Mercedes za zaprtimi vrati ustvarja tudi zmogljivo izpeljanko z AMG oznako, ki bi lahko prejela sistem z močjo 750 konjev. Sprva se bo AMG pojavil na limuzini, a enostavno bi lahko izdelali tudi divjega SUV-ja.

 

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button