AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Čakanja je konec, pripeljal je novi Mercedes-Benz EQS

Mercedesov električni zastavonoša bo nudil do 770 kilometrov dometa.

Novi EQS ni prvi popolnoma električen model stuttgartske zvezde, bi pa lahko bil najbolj pomemben. Medtem kot EQC in EQA slonita na platformah, katere si delita s klasičnimi modeli, EQS predstavlja popolnoma nov pristop z unikatno skoraj v celoti aluminijasto modularno električno platformo. Po sedmih letih nastajanja je namenska platforma obrodila prvi model, kompleksno admiralsko ladjo EQS, nekakšno osnovo za vse sledeče generacije velikih štromarjev, malenkost manjšega poslovnega EQE in pripadajočih EQE ter EQS SUV-jev.

Brez dvoma ogromno razlogov, ki EQS uvrščajo med najpomembnejše avtomobile v Mercedesovi zgodovini, nenazadnje gre za električno S »klaso«, katera je vedno definirala znamko. Po besedah vodilnih je bil EQS oblikovan z mislijo na preseganje pričakovanj tudi najzahtevnejših strank, tu tiči razlog za tako obsežen razvoj, ker črke S pač ne moreš namestit na kar en avtomobil.

Luksuzni EQS bo sprva ponujen v dveh različicah, vstopna bo 450+ z enojnim zadaj nameščenim elektromotorjem s 333 konji in napredno 108 kWh modularno baterijo, izdelano z relativno malo količino redkih materialov. Manjša 90 kWh baterija bo ponujena nekoliko kasneje. Trenuten vrh bo predstavljal EQS 580 4Matic z dvema elektromotorjema s skupno močjo 385 kW (524 KM) in štirikolesnim pogonom, ki se do stotice požene v 4,3 sekundah, maksimalna hitrost je 210 km/h. V bližnji prihodnosti se obeta divja AMG izpeljanka s preko 750 KM, ki se bo postavila ob bok Tesle Model S ter Porscheja Taycan.

Več kot pet metrov dolga in skoraj dva metra široka premijska električna križarka je po merah primerljiva z razredom S, vendar je zunanje oblikovanje drugačno, narekovala ga je aerodinamika. Sprednji del je veliko bolj zašiljen in v celoti zablendiran, zračne odprtine se odprejo le ob potrebi hlajenja, prav tako ni mogoče odpreti sprednjega pokrova »motorja«. Na gladkem boku se skrivajo izskočne kljuke vrat, strešna linija se v loku zaključi na prtljažnih vratih z vzdolžno LED osvetlitvijo (značilno za EQ modele). Rezultat obsežnega razvoja v vetrovniku je najbolj aerodinamičen serijski avtomobil do sedaj, ob opremljenosti z 19-palčnimi platišči je količnik zračnega upora odmerjen pri 0,20 Cd. Zaradi neoviranega rezanja skozi zrak lahko električna limuzina z enim polnjenjem prevozi zavidljivih 770 kilometrov.

EQS lahko baterijo predgreje ali ohladi kar med vožnjo, tako je vedno pripravljena na najhitrejše možno polnjenje. Hiter 200 kW priklop lahko že v 15 minutah povrne do 300 kilometrov dometa, v tem času se lahko poigrate na osrednji točki EQS, ogromnem centralnem sistemu zaslonov na dotik. Standardno bo opremljen le s pokončnim zaslonom in digitalnimi merilniki, za nekaj tisočakov ga lahko obogatimo s 46-palčnim MBUX hiperzaslonom – združenje treh zaslonov se skriva za silikatnim steklom, ki se razteza čez celotno širino vozila. Mogočno enoto žene osem jedrni procesor s 24 gigabajti RAM-a, zasloni so ostri barviti OLED s haptičnim povratkom. Sam dotik zaslona v večini primerov ne bo potreben, saj je EQS opremljen z najnovejšo različico »Hey Mercedes« glasovnega upravljanja, ki lahko prilagaja številne funkcije, prepozna glas vseh pet potnikov, vsi imajo lahko tudi svoj lasten profil z nastavitvami. Potnikov 12,3-palčni zaslon pred voznikovim pogledom varuje sistem kamer, ki zazna motnje in izklopi enoto, da je njegova pozornost vedno usmerjena na vožnjo.

Sicer pa na drugih področjih najdemo še zadnje krmiljenje, kar je dobrodošlo pri tako zajetnem avtomobilu, Energising Comfort sistem, ki s pridobivanjem informacij iz pametne ure nastavi najbolj prijeten ambient kabine in samodejno odpirajoča vrata za enostavnejši vstop. Inteligentni digitalni žarometi lahko na cesto projicirajo razna sporočila in opozorila, le ta pa so tako kot Mercedesovi ostali napredni asistenčni sistemi zakonsko in ne tehnološko omejena.

EQS bodo izdelovali v ogljično nevtralni tovarni, na enak način bodo nastajali baterijski sklopi. Kupci bodo ob nakupu prejeli tri leta brezplačne uporabe Mercedes me Charge aplikacije. Do naslednjega leta bo Mercedes izdeloval osem električarjev, v sedmih različnih tovarnah, na treh kontinentih. EQS je torej nekakšen začetnik nove dobe Mercedesa. V Nemčiji bo na voljo v avgustu, cene se bodo pričele malenkost pod 100 tisoč evrov, prihod v Slovenijo še ni znan.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button