AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Prihaja električni Mercedes razred G

Elektrifikaciji ni ubežal niti robustni terenec.

Mercedes v polnem zamahu napreduje k svojem cilju popolnoma električne prihodnosti, zardi česar tudi najmanj verjetni kandidati prestopajo na baterijsko energijo. Med najbolj posebnimi bo brez dvoma EQG, elektrificirani utilitarni razred G, ki javno premiero v svoji konceptni obliki doživel na avtomobilskem salonu v Münchnu. V serijski različici naj bi se predstavil že v nekaj letih.

Sprva se zdi EQG kot nekakšna dolgočasna okoljevarstvena alternativa brutalnega AMG G63 z V8 motorjem, a Mercedes kljub vsemu obljublja enakovredno sposobnost na brezpotju. Ključnega pomena so štirje elektromotorji, za vsako kolo posebej, s čimer dosegajo izjemen oprijem in obenem natančen nadzor, saj je navor na voljo že iz ničle. Namenili jim bodo tudi menjalnike z dvema stopnjema.

EQG bo ohranil samonosno šasijo in togo zadnjo premo, kot običajni razred G, da nebi slučajno kdo pomislil, da postaja omiljeni križanec. Baterija zaenkrat še neznane kapacitete, bodo nameščene v središču šasijskega okvirja. Posledično nizko težišče bo idealno za kljubovanje veliki naklonom ob vožnji po brezpotju, obljubljajo zmožnost plezanja po 45 odstotnem klancu.

Ker gre seveda za konceptno vozilo, so ga okrasili s številnimi kozmetičnimi popravki, večina jih serijske proizvodnje ne bo preživela. 22-palčna polirana platišča pač niso realna izbira za utiranje novih poti v neznano. Zunanje zaščitne črtne na bokih so pri EQG sedaj osvetljene, prav tako za več svetlobe poskrbi svetlobni element na sprednjem delu strešnega nosilca. Namenili so mu še kombinacijo dveh karoserijskih barv, zadaj pa je ohišje rezervne pnevmatike zamenjal prostor  za polnilne kable.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button