AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Prihaja BMW i4 s štirimi elektromotorji

Testna mula je bazirana na poskočnem i4 M50, vendar z močnejšim pogonom in mišičasto karoserijo.

Trenutna najbolj navita različica električnega BMW i4 z oznako M50 je opremljena s parom elektromotorjev, ki proizvedeta največ 544 KM in 795 Nm navora. Vsekakor zajetna količina moči kot kaže ni dovolj, saj se Bavarci mudijo s testiranjem morebitne polnovredne M različice i4, s kar štirimi elektromotorji.

Letošnje leto BMW beleži 50. obletnico delovanja oddelka M, kar so počastili s številnimi divjimi variacijami športnih modelov z motorji z notranjim izgorevanjem, kot sta dolgo pričakovani M3 Touring in M4 CSL. Česar nismo pričakovali, je še hitrejša izvedenka i4 M50, ki bi lahko predstavljala prvi M model z električnim pogonom.

Z ene samcate fotografije lahko razberemo kar nekaj oblikovnih novosti, kot sta denimo sprednji odbijač in maska sposojena pri M4, saj sta ledvički odprti za dodatno zračenje in ne zapečateni, kot pri običajnem i4. Precej agresiven je tudi preostanke karoserije, kot pri bencinskih M modelih, s širokimi blatniki, kar je bila nujna poteza za vgradnjo specifičnih visoko zmogljivih pogonskih osi spredaj in zadaj.

Pod preoblikovano karoserijo domuje sodoben xDrive štirikolesni pogon, sestavljen iz elektromotorjev na vseh štirih koncih, kar po mnenju ustvarjalcev odpira povsem nove dimenzije praktično neskončno nastavljivega, natančnega in hitrega podajanja navora. Enostavno povedano to pomeni, da lahko pričakujemo dinamično in zelo nastavljivo šasijo.

Kakšna je baterija na krovu testnega i4 ni znano, recimo i4 M50 uporablja 80,7 kWh baterijo, kar bo verjetno za močnejši in energetsko bolj potraten pogon premalo, zato bi lahko pri BMW-ju posegli po 105,6 kWh bateriji, poznani iz modelov i7 ter iX. Modela 7 in i4 si prav tako delita osnovo platforme CLAR, kar bi lahko bila popotnica tudi za mogočnega i4 M. Na kaj več podrobnosti bomo morali še malo potrpeti, a brez dvoma se pri znamki M obeta zanimiva, čeprav električna, prihodnost.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button