AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Prvi obrisi Škodinega električnega malčka

Razkritju prve skice novega Volkswagna ID.1 sledi napovednik sorodne Škode.

Škoda je skupaj z Volkswagnom potrdila prihod novega električnega mestnega malčka, ki se bo pridružil ID.1 in Cuprini različici. Premiera novega električarja je pričakovana za leto 2025, vzporedno s sorodniki, vendar bo Škodin model sledil lastni ideologiji preprostega modernega videza in z enostavnimi rešitvami.

Prva uradna fotografija ne podaja veliko informacij, a razberemo lahko, da gre za velikost na ravni Fabie, s podobnimi odrezavimi linijami. Pod površjem pričakujemo novo MEB Entry platformo, sodobno tehnologijo koncerna Volkswagen in spodoben električen pogon. Kot rečeno, bo oblikovno Škodin električni mestnež nekakšen preprost vsakdanji avtomobil, medtem ko bo ID.1 bolj eleganten, Cupra pa precej bolj športno nastrojena.

Kolesni loki še neimenovanega modela so precej oglati, bočna linija je postavna, zadek pa je razmeroma ostro zaključen. Vse skupaj nakazuje na maksimalen izkoristek dane zasnove, da bo kljub bateriji dovolj prostora za potnike, po čemur slovi češki proizvajalec. Zaradi Škodine umestitve v koncernu, lahko pričakujemo nižjo vstopno ceno kot pri Volkswagnu ID.1, torej pod 20 tisočaki.

Baterijske sklope za prihajajočega Škodinega malčka bodo izdelovali v nastajajoči tovarni v Saguntu v Španiji. Sama baterija na krovu avtomobila ne bo dosegla 77 kWh, kot pri ID.3 ali Cupri Born, pričakujemo največjo kapaciteto 58 kWh, kar bo zaradi kompaktnih mer in nižje mase, zadoščalo za največ 450 kilometrov dometa. Majhen mestni model pa ni edini napovedan Škodin električar, slabima dvema mesecema so odkrili prve obrise kompaktnega SUV-ja (zgornja fotografija), uvrščenega pod Enyaqom.

Žiga Kolman
foto: Škoda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button