AvtomobilizemNovice

Prenovljeni Mercedes razred A: visok razred za vsak dan

Mercedesova premijska kombilimuzina in kompaktna limuzina razred A, je doživela medživljenjsko osvežitev.

Osvežitev Merdecesa razred A se ne sliši kot sila pomembno dejanje, vendar je najmanjši in najcenejši predstavnik srebrnih puščic nadvse pomemben model, z visoko popularnostjo prodaje na številnih evropskih trgih. Da bi ohranili dosedanje uspehe, so pripravili sveženj ravno pravšnjih popravkov oblikovanja in tehnologije.

Verjetno bo najtežje prenovljenega razred A od predhodnika ločiti ravno po zunanjosti, saj ni bistveno spremenjena. Novosti so omejene na rahlo preoblikovan sprednji odbijač in masko, nekoliko večji logotip trikrake zvezde ter pokrov motorja z dvema izboklinama za nekaj več agresivne podobe. S strani ga krasijo sveži kompleti platišč do dimenzij 19-palcev, zadek ima nov difuzor in svetlobni zapis luči. Za ohranjanje konkurenčnosti z nekaterimi novejšimi avtomobili, kot sta Audi A3 in BMW serije 1, bo ključnega pomena sodobna tehnologija. V primeru razreda A ostaja zasnova z dvema zaslonoma, standardno 7-palčni merilniki in 10,25-palčni osrednji zaslon, z doplačilom enota pred voznikom zraste na 10,25-palcev.

Kar se je dejansko spremenilo je sama programska oprema, sedaj najnovejša generacija sistema MBUX, s tremi različnimi slogi prikazovanja, doplačljivi bombončki pa prinašajo še dodaten USB-C priklop, čitalec prstnih odtisov, povezljivost s pametnimi napravami preko storitev Apple CarPlay in Android Auto ter zmogljivejšega glasovnega asistenta. Povečan nabor varnostih pripomočkov zajema nov paket Driver Assistance z vključenim sistemom ohranjanja voznega pasu in aktivnega nadzora krmiljenja. Nov parkirni paket je bogatejši za 360-stopninjsko kamero s 3D pogledom.

Kar nekaj novosti se je odvilo pod motornim pokrovom prenovljenega razreda A, saj so vsi agregati sedaj elektrificirani in standardno povezani s samodejnim menjalnikom (sedem- ali osemstopenjskim). Nov blago-hibridni sistem je pridobil 48-voltni motor s podporno močjo 13 KM. Motorno plato bo otvoril A 180 z 1,3-litrskim prisilno polnjenim štirivaljnim bencinskim motorjem, ki s podporo blago-hibridnega sistema ustvari 136 KM in 230 Nm navora. Sledi A 200 z enako enoto, vendar močjo povečano na 163 KM in 270 Nm navora. Nad njima bo umeščen A 220 s 4MATIC štirikolesnim pogonom, katerega 2-litrski turbo štirivaljnik zmore 190 KM in 300 Nm navora, A 250 pa vse skupaj povzdigne na 224 KM ter 350 Nm.

Mercedes je obdržal dizelsko izbiro v obliki treh izvedenk z enako 2-litrsko štirivaljno osnovo. Vstopni A 180 d ima 116 KM in 280 Nm navora, pri A 200 d je na voljo 150 KM, A 220 d pa ponuja 190 KM. Zadnji v ponudbi bo izboljšani priključni hibrid A 250 e, s skupno sistemsko močjo 218 KM in 450 Nm navora, dovolj za pospešek do stotice v 7,4 sekundah. 15,6 kWh baterija na krovu shranjuje dovolj energije za 80 kilometrov električne avtonomije, prav tako jo bo mogoče hitreje napolniti preko standardnega izmeničnega priklopa z močjo 11 kW (prej 7,4 kW). Cene prenovljenega razred A bodo znane v kratkem, pričakujemo lahko rahel dvig v primerjavi s trenutnimi vstopnimi 35 tisočaki.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button