AvtomobilizemNovice

Prenovljeni Mercedes GLS: tehnološko naprednejši in povsem elektrificiran

Mercedes je posodobil velikega GLS in obe izpeljanki - športnega AMG in luksuznega Maybacha.

Pri Mercedesu so pomladili model GLS, zastavonošo med SUV-ji, ki se predstavlja z osveženo zunanjo podobo, naprednejšo tehnologijo v notranjosti in povsem elektrificirano paleto motorjev. Čeprav ne gre za najbolj popularnega nosilca srebrne zvezde med SUV-ji, postaja vse bolj pomemben akter pri krepitvi premijske ponudbe pri nemški znamki.

Zunanja prenova že na prvi pogled ni obsežna, standardni izvedenki so namenili novo sprednjo masko s štirimi vzdolžnimi elementi, spremenjena je tudi obroba. Sprednji odbijač je pridobil nove zračne reže v črnini, za postavnejšo držo pa poskrbi dodatnih 30 mm dvignjeno podvozje, kljub temu, da le redki latniki svojega luksuznega GLS-ja zapeljejo izven urejenih cest. Med ostale novosti lahko prištejemo še sveže oblikovana 20-palčna platišča, ki lahko po želji kupcev zrastejo vse do 23 palcev in zadnjo osvetlitev s tremi elementi, kar odseva svetlobni podpis sprednjih žarometov.

Notranjost ohranja predhodno postavitev z dvema horizontalnima zaslonoma za steklenim panelom in ne sledi podobi novejšega razreda S, z velikim pokončnim zaslonom na sredini. Se pa v ozadju skriva sodobnejša MBUX programska oprema s tremi prilagodljivimi podobami – classic, sporty in discreet. Velika novost notranjosti je nov volan s haptičnimi tipkami na dotik, kar dodatno okrepi posodobljen glasovni asistent Hey Mercedes. Za več udobja bodo poskrbele manjše izboljšave, kot sta dodatna dva USB vhoda, izboljšan sistem filtriranja zraka in dodaten par zaslonov za zabavanje zadnjih potnikov.

Ker je GLS ponujen tudi v prestižni izvedbi Mercedes-Maybach, je prenova dosegla tudi ta model, ki ima prav tako preurejeno masko s pokončnimi kromiranimi elementi in napis Maybach na zgornjem delu obrobe. Enak vzorec se nadaljuje na zračnikih sprednjega odbijača, dodatno ga popestrijo unikatna 23-palčna kovana platišča. Razkošna kabina razvaja z razširjeno ambientalno osvetlitvijo, perforiranim in diamantno prešitim usnjem ter ekskluzivnimi barvnimi kombinacijami.

Popolnoma nasproten spekter predstavlja brutalna športna različica Mercedes-AMG GLS 63 z agresivnejšo podobo odbijačev, unikatno osvetlitvijo in AMG napisom namesto srebrne zvezde na pokrovu motorja. Od ostale ponudbe ga bomo ločili še po rdeče obarvanih zavornih čeljustih, športnih platiščih dimenzij od 21 do 23 palcev in dveh novih karoserijskih barvah. V notranjosti se nadaljuje športna tematika z oblazinjenjem v nappa usnju z edinstveno kombinacijo rjave in črne ali bež ter črne. Informacijski sistem je opremljen z AMG specifičnimi grafikami, prav tako je nov volan z izbirnikom voznih načinov, za grmečo zvočno spremljavo pa bo zadolžen manj zadušen športni izpušni sistem.

Motorna paleta osveženega GLS-a se začne s 3-litrskim šestvaljnim dizelskim agregatom, ki pod oznako 350 d premore 230 kW (269 KM) in 270 kW (367 KM) kot 450 d. Bencinsko polovico zastopata osnoven 3-litrski šestvaljni stroj z 280 kW (381 KM) in zmogljivejši 4-litrski V8 s 380 kW (517 KM). Pri vseh je pogon preko samodejnega menjalnika in sistema 4Matic speljan na vsa štiri kolesa, za dodatno podporo pa skrbi 49-voltni blago-hibridni sklop, ki omogoča zmanjšanje porabe ali po potrebi doprinese 15 kW (20 KM) dodatne moči.

Admiralskega Maybacha žene 4-litrski blago-hibridni V8 z močjo povečano na 410 kW (557 KM), kar kljub zajetni masi zadošča za pospešek do stotice v 4,2 sekundah. Glavna zvezda številk je polnovredni AMG GLS 63 4Matic+ s 4-litrskim twin-turbo V8 motorjem, ki ustvari 450 kW (612 KM) in 850 Nm navora. Skupaj z električno podporo se lahko takšen GLS do stotice požene v 4,2 sekundah in doseže najvišjo hitrost 280 km/h. Koliko bo potrebno odšteti za posodobljenega GLS-a še ni znano, a pričakujemo lahko manjši dvig cen. Trenutno se najcenejši GLS 350 d 4Matic pri nas ceni na 103.899 evrov, za AMG-ja pa je potrebno odšteti najmanj 189.900 evrov.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button