AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Prenovljena in razširjena paleta ameriškega električarja Bolt EV

Trend križancev je obrodil nov dostopen Chevrolejev električen model.

Velika novica čez lužo, Chevrolet je prenovil električnega Bolta, morda največja novost pa je novi mali SUV, zasnovan na enaki platformi. Medtem ko kombilimuzina nosi ime Bolt EV, so križancu nadeli oznako Bolt EUV. Kako zelo inovativno.

Dotaknimo se najprej popolnoma novega člana dvojice. Ker kupci padajo na križance in SUV-je, ni nič neobičajnega, da je Chevrolet željam ustregel z dvignjeno izvedenko malega električarja. EUV uporablja standardno Bolt EV arhitekturo, kar pomeni 65 kWh baterijski sklop, povezan z enim elektromotorjem, ki poganja sprednji kolesni par. Njegova zmogljivost je odmerjena pri 200 KM in 360 Nm navora. Ponujena je možnost enostavne vožnje z enim pedalom, z enim polnjenjem lahko križanec prevozi do 402 kilometrov. Polnjenje preko hitrega DC priklopa bo v 30 minutah povrnilo za 150 kilometrov dometa.

Kljub podobnostim s kombilimuzino pod kožo, si ne delita nobenega zunanjega kovinskega panela. EUV je v primerjavi z EV-jem za 150 mm daljši in ponuja 70 mm več prostora za noge zadaj. Seveda pa se oblikovno precej naslanja na original, z drznim značilnim sprednjim koncem. Bolt EUV bo prvi Chevrolet z najnovejšim General Motors Super Cruise delno avtonomnim voznim sistemom, ki z uporabo lidar radarja in zbirko kamer omogoča samodejno vožnjo po več kot 320 tisoč kilometrskem cestnem omrežju v ZDA in Kanadi.

Cene EUV-ja se bodo v Ameriki pričele pri 33.995 dolarjih (27.941 evrov), polno oboroženi Launch Edition s sistemom Super Cruise, panoramsko streho in unikatnimi platišči bo stal 43.495 dolarjev (35.749 evrov).

Standardni Bolt EV je luč sveta ugledal že leta 2017, za letošnje modelno leto so mu namenili nadvse pomembno osvežitev, tako oblikovno kot tehnološko. Njegova vloga v Chevrolejevi ponudbi je bistvena, saj tri četrtine kupcev Bolta EV prvič vstopi v svet GM-a. Prenova notranjosti je prinesla nove sedeže, večji 10,2-palčni informacijski zaslon in 8-palčne digitalizirane merilnike – enak sistem najdemo tudi v EUV-ju. Ker je kombilimuzina manjša in posledično 40 kilogramov lažja, ima z enakim pogonskim sklopom 416 kilometrov dometa. Za nekoliko ugodnejšega Bolt EV bodo morali kupci odšteti najmanj 26 tisoč evrov.

Par zanimivih in dostopnih električnih Chevrolejev žal ne bo zapeljal na ceste stare celine.

Žiga Kolman
foto: Chevrolet

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button