AvtomobilizemNovice

Prenova še za priključno-hibridna Audija Q7 in Q8

Posodobljeni hibridni sklop obljublja več električne avtonomije in večjo zmogljivost.

Audi je v začetku letošnjega leta največjima SUV-jema v ponudbi namenil pomembno prenovo, ki zdaj dosega drugo stopnjo s prihodom posodobljenih priključno-hibridnih različic. Elektrificirana Q7 in Q8 se ponašata z izboljšano baterijsko tehnologijo in učinkovitejšimi načini vožnje. Osvežitev zunanjosti in notranjega ambienta sledita stopinjam ostalih modelov.

Srce teh priključnih hibridov je 3-litrski šestvaljni Ottov bencinski motor, združen s kompaktnim elektromotorjem in novo tekočinsko hlajeno litijevo baterijo s kapaciteto 25,9 kWh, ki zagotavlja večjo moč ter daljši doseg do 85 kilometrov. Oba modela 55 TFSI e z največjo sistemsko močjo 290 kW (394 KM) in 600 Nm navora pospešita do stotice v 5,7 sekunde, višje umeščeni 60 TFSI e pa s 360 kW (490 KM) in 700 Nm sistemske moči za enak dosežek potrebuje 5 sekund, vsi se poženejo do najvišje hitrosti 240 km/h.

Polnjenje baterije prek standardnega izmeničnega priklopa z močjo 7,4 kW do 100 odstotkov traja približno tri ure in 45 minut, pri čemer imajo stranke Audijevih storitev polnjenja dostop do približno 630 tisoč polnilnih mest po vsej Evropi. Spodbude za lastnike priključnih hibridov vključujejo davčne olajšave in prometne ugodnosti v številnih državah. Nekaj energije med vožnjo privarčuje tudi regenerativno  zaviranje z največ 80 kW moči.

Strategija delovanja strankam omogoča, da svoj Q7 ali Q8 zaženejo v popolnoma električnem ali hibridnem načinu, pri čemer slednji ponuja način samodejnega preklaplanja med pogonoma in možnos ohranjanja električne energije. Predvidljiva strategija delovanja optimizira vožnjo s čim večjo uporabo električne energije in prilagajanjem ravni napolnjenosti baterije glede na cilj potovanja. Poleg tega se baterija v načinu polnjenja inteligentno polni nad hitrostjo približno 65 km/h.

Priključni hibridi so serijsko opremljeni z naprednimi LED žarometi, za večjo vidljivost pa so na voljo sistemi osvetlitve Matrix LED in HD Matrix LED z lasersko tehnologijo. Notranjost ponuja nadgrajeno opremo, vključno z digitalnimi zadnjimi lučmi OLED ter različnimi okrasnimi vložki in vzorci platišč. Varnost in vodljivost sta izboljšani z možnostjo doplačila krmiljenja vseh koles ter elektromehansko aktivno stabilizacijo nagibanja. Sistem krmiljenja vseh koles izboljša okretnost pri nizkih hitrostih in stabilnost pri višjih hitrostih, medtem ko sistem aktivne stabilizacije nagibanja zagotavlja natančen odziv krmiljenja in manjše premike karoserije med zavijanjem. Audija Q7 TFSI e in Q8 TFSI e bo mogoče naročiti že ta mesec, cene se začnejo pri 85.500 evrih za Q7 in 92.900 evrih za Q8.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button